14 september 2021

Inhaalzorg gestart om wachttijden operaties te verkorten

Ingang locatie Veldhoven MMC

In de media is berichtgeving verschenen over de wachttijden in ziekenhuizen, die door de coronapandemie zijn opgelopen. Hierin worden ook wachttijden van enkele behandelingen in Máxima MC (MMC) genoemd. Ook wordt gesproken over een gemiddelde wachttijd. In dit bericht informeren we u graag over onze actuele wachttijden en hoe we deze zorg gaan inhalen. 

Actuele wachttijden korter

In de media worden wachttijden van de volgende drie behandelingen aangehaald: een operatie voor een knie- of heupprothese en een ingreep bij een liesbreuk. De wachttijden ‘voor behandeling’ die op deze website staan vermeld en die in de media worden genoemd, zijn volgens de rekenmethode van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vastgesteld. Hierbij kijkt de NZa terug in de tijd. Dit zijn dus niet de actuele wachttijden voor deze behandelingen in MMC. Patiënten die zich nu met dergelijke klachten bij Máxima MC melden, zijn sneller voor een operatie aan de beurt dan deze cijfers doen vermoeden.

Hoe gaan we de zorg inhalen?

Door de coronapandemie zijn de wachttijden van niet-spoedeisende operaties langer dan normaal. We begrijpen dat dit erg vervelend is. We werken er dan ook hard aan om de wachttijden van deze operaties te verkorten. Hiervoor is de komende maanden ongeveer 10% extra capaciteit op onze operatiekamers beschikbaar. Zo zijn er de komende tijd extra inhaalmomenten in MMC ingepland voor heup- en knieoperaties en andere niet-spoedeisende operaties, zoals een maagverkleining. Deze operaties vinden plaats tijdens reguliere werkdagen. Daarnaast is een van de verpleegafdelingen op locatie Eindhoven deze week weer geopend, zodat daar patiënten opgenomen kunnen worden na onder meer een operatie aan hun knie of heup. Ook wordt met een ander ziekenhuis in de regio gekeken naar mogelijkheden om samen te werken.

Aandacht voor personeel

De komende maanden stemmen we de inhaalzorg continu af op in- en externe ontwikkelingen. Zo vinden we het van groot belang dat er constant aandacht is voor de fitheid en duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers.

Heeft u nog vragen over uw operatie? Bekijk de veelgestelde vragen over operaties.