Schimmelnagels

Een schimmelnagel is een verkleurde, verdikte en brokkelige nagel, veroorzaakt door een schimmelinfectie. Meestal gaat het om de teennagels, maar ook vingernagels kunnen besmet raken. De nagel(s) kunnen gedeeltelijk of geheel loslaten. De schimmel kan aan een of aan meerdere nagels zitten. Vermoedelijk raakt eerst de huid besmet met een schimmel en van daaruit de nagel(s). Schimmel ontstaat het snelst in warme, vochtige gebieden. De teennagels raken dan ook vaak besmet in bijvoorbeeld douches, sauna’s, zwembaden en sportzalen.

Schimmelnagel voorkomen

  • Slippers dragen in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, zoals zwembaden en douches.
  • Uw voeten schoon en droog houden. Droog altijd goed af tussen de tenen en gebruik zo nodig talkpoeder.
  • Door anti-schimmelpoeder worden de schimmelsporen in de schoenen gedood en voorkomt u dat u na een behandeling opnieuw besmet wordt.
  • Elke dag schone (katoenen) sokken aan en goed ventilerende, niet te nauwe schoenen dragen.
  • Sokken en beddengoed wassen op 60 graden.
  • Besmette nagels alleen vijlen boven een wasbak of douche en alles zorgvuldig wegspoelen.
  • Wegwerpvijltjes gebruiken.

Zijn schimmelnagels besmettelijk?

Iedereen komt doorlopend met schimmels in aanraking, maar niet iedereen raakt besmet. De persoonlijke weerstand tegen schimmels heeft hierop invloed. De schimmel zit in de huidschilfertjes van mensen met een schimmelinfectie en kunnen zich zo verspreiden.

Behandeling

Schimmelnagels kunnen behandeld worden met anti-schimmeltabletten (bijv. Lamisil of Trisporal). De behandeling duurt vrij lang, minimaal drie maanden. Soms is een tweede kuur nodig. Deze medicijnen kunnen vervelende bijwerkingen hebben. Er zijn verschillende anti-schimmelnagellakken en lotions. Deze werken meestal alleen als de infectie nog niet diep in de nagel is doorgedrongen. Daarnaast kan een schimmelnagel behandeld worden door middel van lasertherapie .

Laserbehandeling
Schimmelnagels kunnen met een ‘Nd:YAG-laser’ behandeld worden. Dit is een vrij nieuwe behandeling voor schimmelnagels die geneesmiddelen overbodig moet maken. Allereerst beoordeelt de dermatoloog of het om een schimmelnagel gaat. Soms moet er hiervoor een kweek worden afgenomen. Vervolgens worden er drie afspraken gepland bij de lasertherapeut. Deze vinden drie weken achtereenvolgend plaats.
De behandeling kan een warm en tintelend gevoel geven en kan als pijnlijk worden ervaren. Alle nagels, dus ook de onaangedane nagels worden mee behandeld. Dit om te voorkomen dat schimmeldraden die nog niet te zien, zijn de rest van de nagels weer besmetten.

Na ongeveer drie maanden komt u terug bij de dermatoloog voor controle. Er wordt gekeken of er uitgroei te zien is bij de schimmelnagels. In sommige gevallen is er een tweede sessie van drie afspraken nodig zijn. Het duurt uiteindelijk bijna een jaar voor de schimmel helemaal uit de nagel is gegroeid.

Lasertherapie

Op de polikliniek dermatologie van het Máxima MC is behandeling met verschillende lasers mogelijk in de veilige en beschermende omgeving van een topklinisch ziekenhuis.
Al sinds 1979 wordt lasertherapie toegepast voor huidaandoeningen. De afgelopen jaren heeft de lasertherapie veel ontwikkelingen doorgemaakt wat heeft geleid tot vele innovaties in laserapparatuur en behandeltechnieken. Er wordt gewerkt met vier verschillende lasers: een Pulsed Dye laser, een Gentle Yag, Alexandrite-laser en een KTP-laser. Deze lasers hebben een breed spectrum aan toepassingen voor huidaandoeningen.