‘Ik heb weer plezier gekregen in bewegen’

ervaring longrevalidatie flow dhr lameijn

Van iemand die naar eigen zeggen te weinig bewoog, veranderde Choppie Lameijn in een actief persoon met een gezonde leefstijl. De COPD-patiënt heeft met het longrevalidatieprogramma van Máxima MC zijn conditie opgebouwd. Ook viel hij acht kilo af. “Ik heb letterlijk meer ruimte gekregen om te ademen.”

“Ik was al langer van plan om mijn leefstijl te verbeteren”, vertelt Choppie. “Maar ik had een steuntje in de rug nodig.” Die kwam vanuit longarts Stijn Mol . Hij liet de Eindhovenaar kennismaken met het longrevalidatieprogramma, wat onderdeel is van Flow, centrum voor revalidatie en preventie van MMC. Patiënten met een chronische longaandoening krijgen de kans om met een op maat gemaakt revalidatieprogramma te werken aan hun persoonlijke doelen. Het programma kan onder meer bestaan uit psychologische ondersteuning en begeleiding bij beweging, stoppen met roken en voeding. Het sporten gebeurt in een groep. “Dat is het prettige aan het longrevalidatieprogramma. Als het even tegenzit, kun je elkaar oppeppen”, vertelt Choppie. “Maar het is ook gewoon gezellig om met iemand te kunnen praten als je een half uur lang op een hometrainer zit. Ik ging er met plezier heen.”

Ommezwaai

“Ik had altijd een druk leven en werk waarbij ik veel reisde. Na mijn pensioen sloop een minder gezonde leefstijl er langzaam in. Zeven jaar later wilde ik mijn leven opnieuw op de rit krijgen. Zo kochten mijn vrouw en ik een toekomstgericht huis en meldde ik me aan bij een stoppen-met-roken-groep in het Catharina Ziekenhuis. Ik heb mijn hele leven veel gerookt, maar was 100% gemotiveerd om te stoppen. Hierdoor is het me zonder hulpmiddelen in één keer gelukt. Het ging me eigenlijk wel makkelijk af.” Aan het eind van het stoppen-met-roken-programma werd de mogelijkheid geboden om een longfunctietest te doen en een longfoto te laten maken. Daar ontdekte Choppie dat hij COPD heeft. “Daar schrok ik wel van. Ik had tot die tijd weinig tot geen klachten.”

Aandacht

Volgens Choppie werkte het stoppen met roken een toename van eten en drinken in de hand. “Gevolg was dat ik in gewicht aankwam. Hierdoor ondervond ik voor het eerst klachten die bij COPD horen. Ik werd kortademig.” Via de beoordelingssite Zorgkaart Nederland kwam hij bij MMC terecht. “Ik las er veel goede recensies over dokter Mol. Hij bleek ook nog eens gespecialiseerd in COPD én slaapapneu, allebei aandoeningen die ik heb. Tijdens het eerste gesprek merkte ik al dat ik bij hem op de juiste plek was. Naast het feit dat hij deskundig is – in hoeverre ik dat kan beoordelen – heeft hij ook veel oog voor de patiënt. Dat geldt ook zeker voor verpleegkundig specialist Bettina van de Vorstenbosch. Mijn eerste afspraak met haar duurde drie kwartier, waarbij zij volop aandacht had voor mijn verhaal en mijn vragen.”

Revalidatieprogramma

“Ik wist al langere tijd dat ik mijn leefstijl moest verbeteren. Toen dokter Mol over het longrevalidatieprogramma begon, raakte ik enthousiast. Ik wilde hoe dan ook meedoen.” Vooraf doorliep Choppie diverse testen. “Daarbij kijken ze heel zorgvuldig of je geschikt bent om het programma te volgen.” Dat was hij. Drie maanden lang volgde Choppie een beweegprogramma en kreeg hij voedingstips. “Bij de trainingen werd ik goed begeleid door fysiotherapeuten Janneke Meewis en Rob Schepers. Zij zijn erg gericht op de patiënt en houden alles goed in de gaten. Dat geeft een veilig gevoel.”

Bevoorrecht

“Ik voelde me bevoorrecht dat ik mee mocht doen met het revalidatieprogramma en heb het dan ook heel serieus genomen. Zo ging ik thuis verder met de ademhalingsoefeningen die ik in het ziekenhuis leerde. Langzaamaan liet ik ook de auto vaker staan en pakte ik de fiets. Als je tijdens de trainingen in MMC ziet dat je conditie en spierkracht steeds beter worden, werkt dat motiverend. In september heb ik mijn doelen behaald. Ik heb een prima conditie opgebouwd en raakte acht kilo kwijt. Het belangrijkste resultaat is dat ik mijn slechte leefpatroon heb doorbroken. Ik heb weer plezier gekregen in bewegen.” Sinds september blijven Choppies resultaten op peil. “Ze vinden me in MMC dan ook heel braaf”, sluit hij glimlachend af.