‘Ik voel me tweehonderd procent beter’

Vier jaar geleden blijkt na een fikse longontsteking dat Anja van Diessen uit Valkenswaard COPD heeft. Vanwege een terugkerende longinfectie krijgt zij het longrevalidatieprogramma van medisch centrum Flow van MMC aangeboden. “De eerste keer ging ik er met lood in mijn schoenen heen”, vertelt ze. Maar nu is ze vol lof over het revalidatieprogramma.

In eerste instantie ziet Anja het longrevalidatieprogramma van MMC niet zitten. “Ik stak mijn kop in het zand en benoemde mijn COPD niet. Telkens als ik benauwd was, pakte ik mijn inhalator en ging ik weer door. Maar op een gegeven moment ging het niet meer. Mijn energie was op en ik besloot toch met de longrevalidatie te beginnen. Het heeft me goed gedaan, ik ben er erg positief uitgekomen”, vertelt ze. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Dit zijn aandoeningen aan luchtwegen en longblaasjes, die het ademhalen lastiger maken.

Groepsverband
In een groep van tien mensen startte Anja met het programma. Het doel is om de patiënten in dertien weken een betere kwaliteit van leven te geven. Drie dagen per week sporten zij samen. Dat zorgt voor een band. “We spoorden elkaar aan om door te gaan en hielden elkaar in de gaten. Ik dacht altijd dat mijn conditie redelijk was, maar dat viel tegen. Ik heb in die drie maanden meer gesport dan ik ooit gedaan heb en in het begin was ik erg moe. De longverpleegkundige en fysiotherapeuten begeleidden mij gelukkig van begin tot eind. Al na vier of vijf weken was het resultaat merkbaar. ”

Omgaan met COPD
“Tijdens de longrevalidatie in MMC bouwde ik niet alleen een goede conditie op, maar leerde ik ook omgaan met COPD. Ik ken mijn grenzen nu veel beter”, vertelt Anja. Door het revalidatieprogramma krijgen patiënten vat op de aandoening. “Eerder gebruikte ik alleen het bovenste deel van mijn longen. Tijdens het revalidatieprogramma leerde ik om goed adem te halen. Ik voel me nu tweehonderd procent beter dan vorig jaar. Sinds de longrevalidatie heb ik geen longinfectie meer gehad!”

Trainen
Nu het programma afgelopen is, pakt Anja het sporten zelf op. Dat is wel eens lastig. “Zelf heb je eerder de neiging om een keer over te slaan. Vooral in het begin was dit erg wennen en miste ik de revalidatie, maar het gaat me goed af. Ik ga één keer per week zwemmen en twee keer per week sport ik onder begeleiding van een fysiotherapeut”, vertelt ze. Het is belangrijk om aan de gang te blijven; wanneer Anja een week niets doet, gaat haar niveau direct omlaag. Ze gaat nu nog regelmatig op controle bij haar longarts. Anja: “Over een half jaar heb ik een test, waarbij zichtbaar wordt of ik nog op niveau ben. Het voelt fijn dat ik altijd op de longafdeling van MMC kan terugvallen. De inzet van de fysiotherapeuten is super goed. Ze brengen oneindig geduld voor ons op.