‘Topfit en afgerekend met borstkanker’

Renske van Dun overleefde borstkanker en is fitter dan ooit. Het geheim: een enorme dosis wilskracht en een op maat gemaakt revalidatieprogramma van medisch centrum Flow in MMC. Terwijl de chemo de kanker verdreef, hield de 31-jarige Eindhovense haar lichaam in topconditie.

Een jaar geleden stortte haar wereld even in. Renske van Dun krijgt te horen dat de knobbel in haar borst kwaadaardig is. Uit vervolgonderzoeken in Borstcentrum Máxima blijkt dat de kankercellen zich ook een weg hebben gebaand naar de lymfeklieren. De Eindhovense moet zich voorbereiden op een zeven maanden durende behandeling, bestaande uit chemotherapie, een operatie en een reeks bestralingen. Om in goede conditie en op kracht te blijven, stelt de oncoloog voor om via de sportarts een speciaal voor oncologische patiënten ontwikkeld revalidatieprogramma te volgen.

Revalideren op maat
Vol optimisme begint Renske aan haar eerste chemokuur van drie weken. Tegelijkertijd start ze onder begeleiding van fysiotherapeut Nicky Rademakers met een trainingsprogramma dat zorgvuldig is afgestemd op wat haar lichaam aankan. Drie keer per week sport ze in groepsverband bij Flow: het medisch centrum in het Máxima dat innovatieve revalidatieprogramma’s voor patiënten met chronische aandoeningen zoals kanker of long- en hartfalen biedt en ontwikkelt. “De eerste week noemen ze de zwarte week; door de chemo was ik te ziek om te kunnen sporten. Daarna kwam de grijze week waarin ik langzaam opkrabbelde en begon met trainen. In de witte week voelde ik me weer goed en werd de intensiteit verder opgevoerd. Fietsen, krachttraining en opnieuw fietsen. Ondertussen hield de fysiotherapeut mijn gezondheid goed in de gaten. Na die derde week begon alweer de volgende chemokuur.”

Fitter dan ooit
De combinatie ‘chemo en sport’ is zwaar, maar Renskes doorzettingsvermogen wordt rijkelijk beloond. “Voordat ik ging sporten, voelde ik me vaak helemaal niet goed. Na afloop was ik een ander mens. Doordat mijn lichaam sterk en in goede conditie bleef, kon ik de zware behandeling makkelijker doorstaan en zelfs halve dagen blijven werken. Tot november – ik was toen geopereerd en klaar met de bestralingen – ben ik in het Máxima drie keer per week blijven trainen. Sindsdien doe ik dat bij mijn eigen sportschool in de buurt, met de aanwijzingen van mijn fysiotherapeut in m’n achterhoofd. Ik ben heel tevreden over de medische behandeling en de begeleiding bij mijn revalidatie. Zeer professioneel met heel veel warmte en persoonlijke aandacht.” Nu, een jaar na die vervelende diagnose, is de kanker verdreven. Renske voelt zich topfit en heeft haar werk weer volledig hervat. “Geloof het of niet: ik heb zelfs meer conditie en kracht dan voordat ik met de behandeling begon.”