Vruchtbaarheidsproblemen

Vruchtbaarheidsproblemen

Tot dan toe heeft zij al talloze dieetpogingen ondernomen, succes blijft echter uit. Een rigoureuze beslissing volgt; Mariëtte ondergaat een maagverkleinende ingreep.

Vanwege haar onregelmatige menstruatiecyclus komt Mariëtte op de fertiliteitspoli in MMC terecht. Het blijkt te gaan om PCOS, een syndroom waarbij cysten in de eierstok aanwezig zijn. Hierdoor blijft de eisprong vaak uit. “Een beïnvloedende factor op de vruchtbaarheid is overgewicht. Door gewichtsverlies herstelt de cyclus zich vaak vanzelf. Ook bij vrouwen zonder menstruatieproblemen heeft overgewicht een negatieve invloed op de kans op zwangerschap. Daarom heb ik Mariëtte geadviseerd om af te vallen vóór we zouden starten met een fertiliteitsbehandeling”, vertelt fertiliteitsarts Marieke van Erven.

Begrip

Mariëtte moet ten minste twintig kilo afvallen en de mogelijkheden van een maagverkleinende operatie worden met haar besproken. Aanvankelijk reageert ze sceptisch. “Ik zag een maagverkleining als een zwakke oplossing voor mensen die alleen maar eten. Een voorlichtingsbijeenkomst van het obesitascentrum maakte me duidelijk dat ik zeker niet de enige ben met deze problemen. Daarna besloot ik de operatie te ondergaan”, aldus Mariëtte.

Suiker

Eten vormde voor Mariëtte eerder een toevlucht. “Ik heb reuma en daardoor ben ik vaak vermoeid. Door het eten van suiker probeerde ik mezelf op te peppen.” In november 2015 ondergaat ze de operatie, een gastric bypass. Inmiddels is Mariëtte al veertig kilo afgevallen. “Sinds de operatie heb ik geen behoefte meer aan suiker. Ik neem precies wat ik moet volgens de instructies van de diëtiste in MMC.”

Vooruitkijken

Mariëtte is dus genoeg afgevallen om de behandeling op de polikliniek fertiliteit voort te zetten. Ook is haar menstruatiecyclus weer op gang gekomen. “Eerst was ik van plan de maagverkleining alleen te ondergaan vanwege mijn kinderwens. Uiteindelijk levert het veel meer op. Ik zit veel lekkerder in mijn vel en het gewichtsverlies vermindert mijn reumatische klachten. Wel heb ik nog een rugoperatie voor de boeg en mijn gewicht moet een jaar stabiel zijn voordat ik daadwerkelijk begin aan mijn kinderwens.” Hoewel haar nog een zware ingreep te wachten staat, kijkt Mariëtte positief naar de toekomst. “Ik wilde altijd al jong moeder worden, een goede opleiding volgen en aan het werk gaan. Uiteindelijk loopt het iets anders dan ik dacht en heb ik wat dromen moeten laten varen, maar ik kan nu weer verder.”

Meer ervaringen