{"id":1250,"date":"2018-04-23T17:20:12","date_gmt":"2018-04-23T15:20:12","guid":{"rendered":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/?p=1250"},"modified":"2018-04-23T17:20:12","modified_gmt":"2018-04-23T15:20:12","slug":"even-uit-het-ziekenhuisbed-met-het-maximaal-mobiel-circuit","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/nieuws\/1250\/even-uit-het-ziekenhuisbed-met-het-maximaal-mobiel-circuit\/","title":{"rendered":"Even uit het ziekenhuisbed met het M\u00e1ximaal Mobiel Circuit"},"content":{"rendered":"
Bij een ziekenhuisopname zijn pati\u00ebnten soms geneigd om veel in bed te liggen, maar daardoor verzwakken de spieren en gaat de conditie snel achteruit. Gebeurt dit bijvoorbeeld bij de bovenbeenspieren, dan kan het zijn dat pati\u00ebnten na de opname moeilijker opstaan of hurken. Dit noemen we vermijdbaar functieverlies. Om dit te voorkomen ontwikkelde M\u00e1xima MC het M\u00e1ximaal Mobiel Circuit.<\/strong><\/p>\n Deze beweegroute bestaat uit het oefenen van alledaagse activiteiten, zoals het openen van een gordijn, traplopen of het aantrekken van sokken. Indien de (geriatrie)fysiotherapeut betrokken is bij de opname, beoordeelt hij of zij of de pati\u00ebnt kan deelnemen aan het M\u00e1ximaal Mobiel Circuit. Daarbij kan een zorgassistent of vrijwilliger ondersteuning bieden. Als er geen (geriatrie)fysiotherapeut bij de opname betrokken is, kan de pati\u00ebnt zelfstandig of met hulp van de zorgassistent of vrijwilliger met de oefeningen aan de slag.<\/p>\n Bewustwording<\/strong> Bij een ziekenhuisopname zijn pati\u00ebnten soms geneigd om veel in bed te liggen, maar daardoor verzwakken de spieren en gaat de conditie snel achteruit. Gebeurt dit bijvoorbeeld bij de bovenbeenspieren, dan kan het zijn dat pati\u00ebnten na de opname moeilijker opstaan of hurken. Dit noemen we vermijdbaar functieverlies. Om dit te voorkomen ontwikkelde M\u00e1xima MC […]<\/p>\n","protected":false},"author":7,"featured_media":1250,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_acf_changed":false,"ep_exclude_from_search":false,"footnotes":""},"categories":[1],"tags":[],"class_list":["post-1250","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-geen-categorie"],"acf":[],"yoast_head":"\n
\n\u201cMet de beweegroute willen we ouderen, die opgenomen zijn in MMC, meer stimuleren en motiveren om uit bed te komen\u201d, vertelt initiatiefnemer en geriatrieverpleegkundige Manon van As. \u201cHet voorkomen van vermijdbaar functieverlies heeft effect op de zelfredzaamheid van ouderen, zodra zij na hun opname weer thuis zijn. Ook kan een eventuele heropname uitgesteld worden.\u201d Een tweede doel is om bewustwording te cre\u00ebren over de spiergroepen die ouderen gebruiken bij alledaagse activiteiten. Het M\u00e1ximaal Mobiel Circuit wordt nu ingezet op de afdeling interne geneeskunde<\/a>. In de toekomst wordt hiermee ook op andere afdelingen in het ziekenhuis gestart.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"