Aften

Aften zijn blaasjes of zweertjes in de mond die zowel bij jongeren als bij volwassenen voorkomen. Aften verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong.

Symptomen

Aften zijn grijswitte tot gele plekjes in de mond, omgeven door een rode ontstoken zone. De zweertjes geven een stekende pijn, vooral tijdens het eten van zuur of heet voedsel of het aanraken van de plekjes. Aften verdwijnen meestal binnen twee weken. In sommige gevallen komen ze steeds terug.

Oorzaak

De oorzaak van het ontstaan van aften is onduidelijk. Vaak steken ze de kop op bij een verminderde lichamelijke weerstand of een slechte mondhygiëne. Ook stress, een slecht passend kunstgebit, overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of bijten op de tong of de binnenkant van de wang kunnen aften veroorzaken.

Onderzoek

De arts bekijkt de binnenkant van de mond en zal de aften hoogstwaarschijnlijk direct herkennen.

Behandeling

Er is geen geneesmiddel die aften laat verdwijnen. Over het algemeen verdwijnt een aft binnen twee weken. De pijn kan wel enigszins verlicht worden met een pijnstillende zalf. Sommige patiënten hebben baat bij een mondspoeling met chloorhexidine, een desinfecterend middel dat het aantal bacteriën in de mond vermindert.