Leukoplakie

Leukoplakie is een witkleurige aandoening van het mondslijmvlies. Het komt vaak voor op de tong, de bodem van de mond en in de wangen, maar kan op iedere plaats in de mond ontstaan.

Symptomen leukoplakie

Leukoplakie is te zien als een witte vlek of vlekjes in de mond. Soms ontstaat leukoplakie ook op de lippen of in de keel. Leukoplakie kan op meerdere plaatsen tegelijk aanwezig zijn en gepaard gaan met een schrijnend, brandend gevoel. In een klein percentage van de gevallen kan leukoplakie kwaadaardig worden en overgaan in mondkanker.

Oorzaak leukoplakie

Langdurige irritatie wordt beschouwd als de belangrijkste oorzaak, vooral in de vorm van tabaksrook. Maar ook alcoholgebruik of een slecht zittend kunstgebit kan chronische irritatie en daarmee leukoplakie veroorzaken. Soms is er geen duidelijke oorzaak aanwezig.

Onderzoek leukoplakie

De arts herkent leukoplakie meestal direct wanneer hij in de mond kijkt. In veel gevallen wordt een klein weefselstukje uit het slijmvlies gehaald. Dit wordt onder een microscoop onderzocht op beginnende kwaadaardige veranderingen.

Behandeling leukoplakie

Patiënten die roken worden dringend geadviseerd hiermee te stoppen. Soms verdwijnen de klachten dan na enkele maanden. Gebeurt dit niet, dan wordt verwijdering van de leukoplakie overwogen. De kaakchirurg verwijdert leukoplakie door het weefsel weg te snijden of te laseren.

Controles

Is bij u leukoplakie geconstateerd, dan komt u regelmatig op controle. Dit geldt ook voor behandelde patiënten. Een enkele keer kan leukoplakie terugkomen. Controle bij kaakchirurg of eigen tandarts vindt om de drie tot zes maanden plaats.