Mondbranden

Met mondbranden wordt het branderige gevoel op de tong en/of in de mond bedoeld. Het is een onschuldige klacht, maar kan erg vervelend zijn. Mondbranden komt regelmatig voor bij mensen boven de veertig jaar.

Symptomen mondbranden

Mondbranden kan zich voordoen op de tong, aan de binnenkant van de lippen, in het gehemelte of in de keel. Naast een branderig gevoel kunnen jeuk in de mond en rode plekken op de tong ontstaan. Meestal is er ook sprake van een droge mond of een afwijkende smaak.

Oorzaak mondbranden

Mondbranden kan een symptoom zijn van een medische aandoening, zoals een schimmelinfectie, een mondslijmvliesontsteking of een voedings-/vitaminetekort. Soms is een slecht passende gebitsprothese of een bepaalde mondgewoonte, zoals tandenknarsen of tongpersen, de oorzaak. In veel gevallen is er echter geen oorzaak voor de klachten aan te wijzen en zijn er in de mond geen afwijkingen te zien.

Onderzoek mondbranden

Om een onderliggende aandoening aan te tonen of uit te sluiten, kan er onder andere mondonderzoek en bloedonderzoek gedaan worden.

Behandeling mondbranden

Er bestaat geen behandeling voor mondbranden. In sommige gevallen houden de klachten maandenlang aan, maar ze kunnen ook plotseling verdwijnen. Om de klachten te verminderen, schrijft de arts soms (spierverslappende) medicatie voor. Als er een onderliggende aandoening gevonden wordt, behandelt de betreffende specialist deze.