Verloren of ontbrekende tanden

Het verlies van tanden beïnvloedt niet alleen uw uiterlijk, maar zorgt ook voor functionele problemen. Daarom is het belangrijk de missende tanden te herstellen. Dit doet de kaakchirurg door transplantatie van tanden of kiezen of door het plaatsen van implantaten.

Als er meerdere tanden missen, sluit het gebit vaak niet goed op elkaar aan. Dit geeft functionele problemen, bijvoorbeeld bij het kauwen.

Oorzaak

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ontbreken van tanden, bijvoorbeeld een ongeval of een aangeboren afwijking.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelmethoden om een gebit met ontbrekende tanden te herstellen. Veelal zal de behandeling door uw tandarts worden uitgevoerd. Die probeert (indien mogelijk) de tand terug te plaatsen en te fixeren. Bij ernstigere gevallen wordt u verwezen naar de kaakchirurg.

De behandelingsmethoden:

Implantaten
In de kaak worden kunstwortels, ofwel implantaten, geplaatst, als basis voor een kroon, brug of kunstgebit.

Transplantatie
Het transplanteren van een tand of kies betekent het verplaatsen van een eigen tand of kies naar een andere plek in de kaak. Als een kies op een bepaalde plaats niet noodzakelijk is, kan deze worden getransplanteerd. Meestal gebruikt de kaakchirurg de kiezen die net na de hoektanden komen.

Het transplanteren van tanden of kiezen gebeurt onder lokale verdoving en poliklinisch. Na ongeveer twee weken mogen de hechtingen eruit. Vervolgens kan het nog enkele weken duren voordat de getransplanteerde tanden of kiezen zich goed hechten in het gebit.