Verkeerde stand tanden en kiezen

Wanneer tanden en/of kiezen in een verkeerde stand staan, is het soms nodig dat een kaakchirurg botankers of een minischroef aanbrengt. Dit zijn hulpmiddelen voor de orthodontist om tanden en kiezen te verplaatsen naar de gewenste positie. Ze voorkomen dat bij het verschuiven van tanden en kiezen met een beugel ook andere tanden en kiezen verplaatsen.

Een verkeerde stand van tanden en/of kiezen kan – zonder behandeling – leiden tot pijnklachten aan de kaakgewrichten, problemen met kauwen, verlies van tanden en hoofd- en nekpijn.

Behandeling

Botankers
Bij een behandeling met botankers wordt een plaatje met twee of drie schroeven aan de kaak vastgeschroefd. Dit plaatje bevindt zich onder het tandvlees, met een klein uitsteekseltje in de mond. Via het uitsteekseltje kan de orthodontist het botanker bevestigen aan de beugel en zo extra steun vinden om tanden en kiezen te verplaatsen.

Minischroef
Allereerst zet de kaakchirurg een schroefje door het tandvlees in het bot vast. Deze schroef kan door de orthodontist worden gebruikt om tanden of kiezen te verplaatsen.
Over het algemeen zijn botankers iets steviger dan een minischroef en kunnen botankers in alle voorkomende gevallen toegepast worden. Minischroeven worden vooral bij kleinere orthodontische verplaatsingen gebruikt. Beide behandelingen gebeuren onder lokale verdoving.