Ervaringsverhalen

Hoe verloopt een behandeltraject op de kinderpoli in Máxima MC? En hoe beleven kinderen dit zelf? Op deze pagina vindt u ervaringsverhalen van kinderen.

Ervaringsverhaal kindercardiologie Robin

‘Ik ben met de dokter meeverhuisd’

Robin van Velzen uit Eindhoven heeft een aangeboren hartafwijking. Zijn aortaklep bestaat uit twee slippen, waar dit er normaal drie zijn. Dit kan een leven lang weinig tot geen gezondheidsklachten betekenen, of het risico dat de klep gaat vernauwen of lekken. Het laatste overkwam Robin. Zijn hart blijkt echter zo levenslustig te zijn, dat zelfs bij het ingaan van een operatie de artsen voor een positieve verrassing komen te staan. Lees het ervaringsverhaal van Robin.

‘Ik had nog nooit van hemofilie gehoord’

Als Maartje Wijnen uit Someren anderhalf jaar geleden hoort dat haar zoon Lenn (6) de chronische aandoening hemofilie heeft, schrikt ze flink. “Het was een voor mij onbekende ziekte, maar inmiddels weet ik dat je er oud mee kunt worden.” Lees het ervaringsverhaal van Lenn en zijn moeder Maartje.

‘Voetballen was een paar jaar geleden nog ondenkbaar’

Als baby komt Thomas Klomp (14) uit Best vanwege zijn moeizame ademhaling en uitslag in zijn gezicht in Máxima MC terecht. Hij blijkt astma én een koemelkallergie te hebben. Later test hij ook positief op een allergie voor pinda’s, noten en soja. “Maar ik ben echt niet zielig hoor.” Lees het ervaringsverhaal van Thomas.

‘Het voelt als thuiskomen op de kinderafdeling’

Sam Schellekens heeft het syndroom van Diamond-Blackfan. Dit is een aangeboren afwijking waarbij het lichaam te weinig rode bloedcellen aanmaakt. Het is een zeldzame vorm van bloedarmoede die zich kort na de geboorte al uit, zo ook bij Sam. Ze komt dan ook al twaalf jaar bij Máxima MC voor bloedtransfusies. Sam en haar moeder vertellen tijdens zo’n bloedtransfusie over de aandoening. Lees het ervaringsverhaal van Sam.

‘Bekend op de kinderafdeling’

De 7-jarige Iris Jaanen komt al sinds haar geboorte in Máxima MC voor bloedtransfusies. Ze heeft namelijk het syndroom van Diamond-Blackfan Anemie. Een zeldzame aangeboren aandoening waarbij het lichaam zelf onvoldoende of geen rode bloedcellen aanmaakt. Lees het ervaringsverhaal van Iris.