“Rubens groei is gestopt en hij is kerngezond”


Ruben Bleyenberg is geopereerd aan zijn knieën om zijn groeiproces te stoppen. Hij is 14 jaar en heeft een lengte van 1 meter 95 en naar verwachting zou hij doorgroeien tot 2 meter 15. Om veel toekomstige fysieke ongemakken te voorkomen, is dat in MMC een halt toegeroepen met een zogeheten percutane epifysiodese. Vader Tommy Bleyenberg deelt zijn positieve ervaring over het proces van de operatie van zijn zoon.

“In eerste instantie gaf de schoolarts al aan dat Rubens groei nog flink zou doorzetten. Heel wat metingen en onderzoeken later, zijn we doorverwezen naar de kinderorthopeed van Máxima MC”, begint vader Tommy zijn verhaal.

Kinderorthopeed Arnold Besselaar, legt daar uit hoe het groeiproces van zijn zoon gestopt kon worden. “De groeischijven in de knie maken botweefsel aan en zolang dat gebeurt, blijft Ruben ook doorgroeien.” En dus moesten de groeischijven ‘beschadigd’ worden. Die schijven herstellen vervolgens, maar de groei wordt gestaakt.

Twijfels worden weggenomen

Al met al een ingreep waarover Tommy zich als ouder vooraf wat zorgen maakt. “Het is toch je zoon die onder het mes gaat. Hoe zal dat gaan uitpakken? Zal Ruben alles nog kunnen doen na zo’n operatie? Wat zijn de risico’s?” Tommy besluit daarom op internet te gaan zoeken naar soortgelijke ervaringen van anderen. “Het verbaasde me eigenlijk dat ik bijzonder weinig informatie aantrof. En als ik al wat tegenkwam, waren het reacties waar je als ouder niet bepaald op zit te wachten.”

Alles kan en mag weer

“De manier waarop dr. Besselaar uitleg over de ingreep gaf en de zekerheid die hij uitstraalde, gaf ons direct een geruststellend gevoel.” Ook mocht één van de ouders mee totdat Ruben in de operatiekamer onder narcose werd gebracht. “Dat werd natuurlijk zijn moeder. Uiteindelijk is de operatie ook soepel en snel verlopen. Het had gewoon niet beter kunnen gaan.”

Iets meer dan een uur later zit de operatie er op en een dag later mag Ruben alweer naar huis. “Hier en daar natuurlijk wat stijfheid en pijntjes, maar eigenlijk kon hij direct na de operatie met behulp van krukken al wat lopen. Uit voorzichtigheid hebben we wat afgewisseld met een rolstoel, maar de eerstvolgende maandag ging Ruben gewoon weer naar school.”

Het is een zekerheid dat Rubens groei in de benen is gestopt. De verwachting is dat hij onder de twee meter blijft. Nu, twee maanden na de operatie, gymt Ruben op school gewoon weer mee. “Onlangs zijn we nog even op controle geweest en alles is dik in orde. MMC, en in het bijzonder dr. Besselaar, hebben ons fantastisch geholpen en dat mag gezegd worden. Ruben kan en mag alles weer doen.”

Skivakantie

Ruben wil snel zijn favoriete sport tennis weer oppakken, maar is eerst begonnen met fitnessen om zijn benen weer wat te laten aansterken. En alsof dat nog niet genoeg is, staat half februari ook nog een skivakantie in Oostenrijk te wachten. “Ongelooflijk toch? Nooit verwacht, maar drie maanden na zijn operatie staat Ruben gewoon naast ons op de lange latten.”