Keelkanker

Bij keelkanker hebben we het over kwaadaardige tumoren bij de keel, maar ook bij het strottenhoofd en de amandelen. De kans is aanwezig dat een tumor de bloed- of lymfebaan heeft bereikt. In dat geval raken de kwaadaardige cellen los en komen ze via het bloed in het lichaam terecht. Dit wordt ook wel uitzaaiingen genoemd. Door niet te roken en het liefst geen alcohol te nuttigen verminder je de kans op keelkanker.

Symptomen

Keelkanker is te herkennen aan pijn bij het slikken, heesheid, gewichtsverlies, een knobbeltje in de keel of een zere keel. Maar ook oorpijn en hoesten kunnen symptomen zijn van keelkanker. Daarnaast spelen er ook een aantal risicofactoren een rol bij keelkanker. Het gaat dan met name om mensen die bloot zijn gesteld aan asbest, een SOA hebben, overmatig alcoholgebruik toepassen, passief roken, slechte hygiëne van de mond hebben en onvoldoende gebruikmaken van groenten en fruit.

Behandeling

Het is niet makkelijk in te schatten hoe de behandeling van de keelkanker er uit ziet. Dit is afhankelijk van een aantal factoren: leeftijd, algemene conditie, wel of geen uitzaaiingen en de grootte van de tumor. In de meeste gevallen wordt gekozen voor chemotherapie, een operatie en radiotherapie. De kans is op genezing hierdoor is vrij groot.