Stemklachten

Het oplossen van stembandproblemen is afhankelijk van de oorzaak.

  • Bij een ontsteking verdwijnen de problemen meestal vanzelf. Alleen bij ernstige of chronische infecties zijn medicijnen nodig.
  • Een stembandverlamming kan vanzelf genezen. Dit is afhankelijk van de oorzaak. U kunt uw stem vaak verbeteren door oefeningen te doen. Een logopedist kan u hierbij adviseren. Als het nodig is, vindt een operatie plaats.
  • Goedaardige zwellingen van de stembanden kunnen operatief verwijderd worden. Hierdoor verbetert de stem meestal. Stembandknobbels verdwijnen vaak ook bij beter gebruik van uw stem. Een logopedist kan u hierbij helpen. Indien nodig, verwijdert men de knobbels operatief. Na de operatie krijgt u weer logopedie.
  • Kanker aan de stembanden kan goed behandeld worden. Bij tijdige ontdekking heeft de behandeling nauwelijks gevolgen voor uw stem. Om de kanker vroeg te ontdekken, wordt een stukje weefsel van de stemband onderzocht. Dit gebeurt via een kleine ingreep onder narcose. Als men geen afwijkingen aan uw stembanden vindt, leert u met hulp van een logopedist uw stem beter te gebruiken.

Onderzoek

Om afwijkingen te ontdekken, onderzoekt de Keel-, Neus- enOorarts (KNO-arts) uw stembanden met een spiegeltje(keelspiegelen). Bij keelspiegelen worden het gebruik en de
beweeglijkheid van uw stembanden onderzocht. Tijdens het onderzoek houdt u uw mond zo ver mogelijk open en steekt u uw tong zo ver mogelijk uit. De arts pakt de tong met een gaasje vast en drukt een verwarmd spiegeltje tegen de huig. De arts licht bij met een voorhoofdlamp en bekijkt uw keel en strottenhoofd.
Het is de bedoeling dat u rustig blijft ademhalen en dat u probeert een eventuele kokhalsreflex te onderdrukken. De KNO-arts vraagt u om een aantal tellen ‘iiiii’ te zeggen. Dit om het gebruik van de stembanden te controleren. Om de beweeglijkheid van de stembanden te onderzoeken, vraagt de arts u om ‘hè hè’ te zeggen. Soms is onderzoek met een stroboscoop (instrument om de stembanden te bekijken) nodig. Dit apparaat produceert een reeks lichtflitsen, dat de stembandtrilling zichtbaar maakt. Bij twijfels over de diagnose is verder onderzoek onder narcose nodig.

Leefregels bij stemproblemen

U kunt zelf uw stem verbeteren of behouden door de volgende leefregels:

  • Niet roken, dit is altijd slecht voor uw stembanden.
  • Zo weinig mogelijk kuchen, schrapen, fluisteren en schreeuwen.
  • Voorkom geforceerd praten als u flink verkouden bent.
  • Drink voldoende water of ander vocht en adem zoveel mogelijk door uw neus.
  • Praat rustig; wanneer u te gehaast praat, heeft u geen tijd om uw stembanden op de juiste manier te gebruiken.

Stemspreekuur

De KNO-artsen van Máxima Medisch Centrum hebben een spreekuur voor slik- en stemklachten. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om op één ochtend onderzocht te worden en direct behandeladvies op maat te ontvangen van een logopedist en KNO-arts.