18 juni 2020

Onverklaarbare gezondheidsklachten? Ademhaling kan oorzaak zijn

Vrouw haalt diep adem met uitgestrekte armen

Ademhalen lijkt een vanzelfsprekende zaak. Zonder dat je het weet kun je echter ook te snel, oppervlakkig of te hoog ademen. Dit zorgt voor een scala aan ogenschijnlijk ernstige klachten. Opnieuw leren ademhalen kan in dat geval de oplossing zijn.

Longarts Stijn Mol ziet het geregeld: patiënten die zonder reden buiten adem aankomen in zijn spreekkamer. “Zo’n 9% van de Nederlanders haalt verkeerd adem. Onder de astmapatiënten is dat zelfs 29%. Daarbij wordt vaak gedacht aan hyperventilatie, een klacht die geassocieerd wordt met stress en psychisch onwelzijn. We spreken daarom liever van disfunctioneel ademen. Dit is een verzamelnaam voor problemen met de ademhaling.”

Disfunctioneel ademen

Een verkeerde ademhaling is vaak een overblijfsel van ziekte, zoals een longontsteking, buikoperatie, of gebroken rib. “De ademhaling zit dan vaak hoog in de borst. Als dit na herstel niet normaliseert, is er sprake van disfunctioneel ademen.” Met als mogelijk gevolg een kortademig gevoel, een stokkende adem, steken in de borst, duizeligheid, buikpijn, of tintelingen. Mensen verliezen vertrouwen in het lichaam en worden ze onzeker. “Als je ook tijdens rust een zware ademhaling hebt of pufjes niet meer helpen, is dat een alarmsignaal.”

De juiste diagnose

Disfunctioneel ademen is nog relatief onbekend. Met als gevolg dat mensen een lange en dure weg van dokters bewandelen. Toch is Stijn Mol van mening dat de diagnose ook niet te snel gesteld moet worden: “Zeer belangrijk is om uit te sluiten of er andere factoren zijn die de klachten veroorzaken. Een goede diagnose is van fundamenteel belang. Als het mogelijk blijkt te zijn met ademtherapie de klachten te verminderen is dat natuurlijk goed nieuws. Mensen zijn blij om zelf invloed te hebben.”

Behandeling

Fysiotherapeut Carel van de Wetering heeft zich gespecialiseerd in ademtherapie: “Alleen uitleg al zorgt voor ontspanning en dat is precies wat er nodig is. Het aanpassen van de ademhaling vergt echter geduld en voelt in het begin onnatuurlijk. Tijdens verschillende afspraken laat ik een normale ademhaling zien. Vervolgens oefenen we liggend, zittend, inspannend en uiteindelijk sprekend. Je ademhaling onder controle houden tijdens praten is het lastigst.” Carel ziet overigens niet alleen mensen met een longziekte op zijn spreekuur. “We zien ook regelmatig operazangers en topsporters, zelfs wielrenners uit de Tour de France. Bij een goede ademhaling is iedereen gebaat.”

Waar moet je op letten?

Longarts Stijn Mol: “Er gaan veel fabels rond, zoals dat je altijd een buikademhaling moet aanhouden en door je neus in- en mond uit moet ademen. Een juiste ademhaling is voor iedereen anders. Waar je wel op zou kunnen letten is het volgende”:

  • Zoek ontspanning.
  • Zorg ervoor dat je fit blijft, anders is zelfs een activiteit als stofzuigen topsport voor je ademhaling.
  • Adem goed door tijdens inspanning, zoals traplopen. Veel mensen houden onbewust hun adem in en komen vervolgens hijgend boven.
  • Probeer evenveel in- als uit te ademen. Vaak is de uitademing te kort.

Meer lezen of kijken?

Lees hier een artikel in de Volkskrant over dit onderwerp: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/als-je-ademhaling-het-leven-moeilijker-maakt-en-hoe-het-beter-kan~b23e8fd1/

Lees hier het artikel op de website van EenVandaag en bekijk de reportage (de reportage is te zien via de link in de foto onderaan de pagina): https://eenvandaag.avrotros.nl/item/door-goed-te-leren-ademen-kreeg-ad-zijn-leven-terug-het-is-een-wonderbare-opstanding/