‘Mijn dunne darm was uitzonderlijk lang’

niet afvallen na een gastric bypass

Na een gastric bypass in Obesitas Centrum Máxima verliest Lute Reuver (37) helaas maar weinig gewicht. Ondanks gezonde voeding en een nauwkeurig sportschema lukt het hem niet om verder af te vallen. Een nieuwe operatie is noodzakelijk. Daarbij stuit de chirurg op een wel heel bijzondere dunne darm.

Al jarenlang denkt Lute erover om een maagverkleining te ondergaan. “De beslissing had ik eigenlijk al gemaakt, maar ik durfde de stap niet te nemen. Toen een vriendin van me veel afviel dankzij zo’n operatie ben ik toch op zoek gegaan naar meer informatie”, aldus Lute. Hij kiest voor Obesitas Centrum Máxima vanwege het uitgebreide nazorgtraject. Bij de gastric bypass operatie wordt de dunne darm ingekort en omgelegd naar de voormaag. Hierdoor kan een patiënt niet alleen minder eten, de voeding wordt ook minder goed opgenomen.

In februari 2013 is het zover, Lute gaat onder het mes. Hij wordt geopereerd door dr. Van Dielen. In de periode daarna valt hij echter minder af dan verwacht. “Het was een raadsel waarom Lute na zijn operatie maar zo weinig afviel. Hij sportte veel en lette goed op zijn voeding”, aldus chirurg Van Dielen. “De enige oplossing was het verder inkorten van zijn darm om de opnametijd van voedingsstoffen de verkorten. Tijdens die vervolgoperatie kwamen we voor een grote verrassing te staan; zijn dunne darm was uitzonderlijk lang, wel elf meter. Bij mijn patiënten is dit normaal gesproken slechts de helft.” Na deze tweede ingreep valt Lute gelukkig wel af.

“Ik heb niet zomaar voor de operatie gekozen, het was een beslissing voor mijn toekomst. Ik bedacht: word ik wel ooit veertig? Mensen met obesitas worden niet oud. Bovendien komen er veel gezondheidsproblemen als diabetes en hart- en vaatziekten in mijn familie voor”, vertelt Lute. Het gaat nu goed met hem. In totaal is hij 55 kilo kwijt. Hij is weer volledig aan het werk, wandelt veel met zijn honden en verliest geen gewicht meer, maar komt ook niet aan. Lute: “De grootste verandering is de bewegingsvrijheid die ik weer heb. Blijkbaar is mijn lichaam goed zo, ik heb er vrede mee. Ik zou alleen graag iets laten doen aan het loshangend vel dat is overgebleven. Momenteel wacht ik op goedkeuring van mijn zorgverzekeraar voor een buikwandcorrectie bij de plastisch chirurg van MMC.”

Informatiepakket

Vraag gratis een informatiepakket van het obesitascentrum aan

Vraag het informatiepakket aan