Biba: ‘Een maagverkleining is een levensbepalende stap’

Biba: ‘Een maagverkleining is een levensbepalende stap’

Biba (39) heeft zo’n beetje alle diëten wel geprobeerd als ze besluit zich aan te melden voor een gastric bypass operatie bij Obesitascentrum in MMC. Bij deze ingreep wordt de maag verkleind, gecombineerd met het omleiden van de dunne darm. Hierdoor wordt de voedselopname beperkt. Lees hier haar ervaringsverhaal.

“Door mijn overgewicht kreeg ik gewrichtsklachten. Als ik nu terugkijk heb ik mijzelf door mijn overgewicht al die jaren veel moeten ontzeggen.” Hoewel het een logische stap was, was het ook een grote stap voor Biba om zich aan te melden bij Obesitascentrum.

Het traject begint met een spannende dag, de screening. Om voor deze ingreep in aanmerking te komen moet je Body Mass Index (BMI) rond de 40 zijn. Groot was haar opluchting toen ze merkte dat het behandelteam breder kijkt dan alleen dit getal. De ernstige gezondheidsproblemen in combinatie met een BMI van 38,5 maakten dat Biba toch in aanmerking komt voor deze operatie.

Levensbepalende stap
De operatie is een levensbepalende stap vertelt ze. “Het is een operatie waarvan je weet dat het de eerste stap naar een nieuw leven is.” Tijdens de weken voorafgaand aan je operatie worden er door Obesitascentrum verschillende groepsbijeenkomsten georganiseerd. Je krijgt informatie aangereikt en maakt kennis met mensen die net als jij toe zijn aan deze operatie. Wat voor sport zou je na je operatie weer willen doen? Met die vraag ontmoet ze Margot. Margot zal de operatie in eerste instantie ondergaan voor behandeling van haar ijzerstapelingsziekte. Het gewichtsverlies als gevolg van de operatie is een belangrijke bijkomstigheid. Het is het begin van een hechte vriendschap aan de vooravond van hun nieuwe leven. Waarin gezondheid, vrijheid in bewegen, fit en actief zijn op hen wacht.

Hobbels kom je tegen
Biba blikt terug op de operatie. “Door de goede voorlichting en de kennis van de verpleegkundigen was ik goed voorbereid op de mogelijke ongemakken. En het is best spannend, de eerste slokjes water en vervolgens kleine porties eten.” Het herstel gaat voorspoedig en na drie weken is ze weer fulltime aan het werk.
Maar na de operatie begint het pas echt. MMC biedt een nazorg traject van vijf jaar, waarvan het eerste jaar met name gericht is op het aanleren van een nieuwe levensstijl. Een belangrijk onderdeel hiervan is het samen sporten en e-coaching via MijnParaMáx. Dit digitale platform bevat veel tips en houdt ook jouw voortgang bij. Verschillende zorgprofessionals bieden online hulp en tips en beantwoorden al je vragen.
De eerste maanden na de operatie word je nog wel eens flink op de proef gesteld. “Wat ik in de spiegel zie, komt niet overeen met hoe ik er daadwerkelijk uit zie. Mijn geest kan het snelle gewichtsverlies niet bijhouden. Met al je vragen en onzekerheden kun je terecht bij het behandelteam. Dat je hobbels tegenkomt is een feit, maar die neem je!”

Steun aan elkaar
De allergrootste steun ervaren Biba en Margot aan elkaar. Door dit traject samen te doorlopen met iemand die dezelfde ervaring deelt, heb je herkenning bij elkaar. Het met elkaar delen en er samen om kunnen lachen geeft kracht en energie om door te gaan. Beide zijn ze goed op weg naar hun streefgewicht en de gezondheidswinst is al enorm. “Dit was de belangrijkste reden om deze stap te zetten. Het weer actief kunnen zijn voelt als een bevrijding.”

Meer ervaringsverhalen

Vraag het informatiepakket aan