‘Afvallen uit medische noodzaak’

 

Josien Lemmen (32) onderging een gastric bypass operatie bij Obesitas Centrum Máxima in MMC. Bij deze ingreep wordt de maag verkleind, gecombineerd met het ‘omleiden’ van de dunne darm. Hierdoor wordt de voedselvertering deels onderbroken.

Het is een heftige ingreep, maar geeft betere resultaten dan bijvoorbeeld een maagband. De operatie wordt standaard via een kijkoperatie uitgevoerd waardoor patiënten sneller herstellen dan voorheen. Josien is zeer positief over wat ze al achter de rug heeft én wat nog komen gaat.

Het jojo-effect
Tien jaar geleden wordt bij Josien de diagnose artritis psoriatica gesteld, een vorm van ontstekingsreuma. Bij deze vorm van reuma is het belangrijk om niet teveel gewicht op de gewrichten te hebben. De medicijnen die Josien voorgeschreven krijgt zorgen er echter voor dat ze flink aankomt. Verschillende malen probeert ze af te vallen en met succes. Maar zo gauw de reuma weer opspeelt en dus de medicijnen weer genomen moeten worden, vliegt het gewicht er weer aan. Dit in combinatie met onregelmatig eetgedrag zorgt voor een jojo-effect. Josiens gezondheid gaat nu steeds verder achteruit. “Een operatie moet zorgen voor een constant gewicht, waardoor de belasting op mijn gewrichten afneemt. Dit vermindert de reumaklachten en remt het ziekteproces,” vertelt Josien.

Start avontuur
Het spannende avontuur, zoals ze het zelf omschrijft, begint met de screeningsdag in Máxima Medisch Centrum. Op deze dag wordt ze grondig onderzocht door een medisch psycholoog, diëtist, fysiotherapeut en specialist. Ook hoort ze of ze in aanmerking komt voor de operatie. “Een heftige dag. Het meest zag ik op tegen de diëtist. Ik was bang dat ik niet voldoende afvalpogingen gedaan had om in aanmerking te komen voor de operatie.” De positieve uitslag aan het einde van de screeningsdag zorgt bij Josien voor een emotionele ontlading. “Toen ik wist dat ik een ‘go’ had voor de operatie, wilde ik meteen beginnen.” Vanaf het eerste weegmoment tot de dag van de operatie, drie maanden later, valt ze dan ook al 13 kilo af.

Coaching en begeleiding
Op aanraden van een vriend heeft Josien heel bewust voor Obesitas Centrum Máxima van MMC gekozen. Vooral vanwege het goede coachings en begeleidingstraject. Na de operatie worden patiënten met overgewicht hier in totaal vijf jaar intensief begeleid om een passende nieuwe levensstijl aan te leren. Een belangrijk onderdeel hiervan is e-coaching via ‘Mijn ParaMáx.nl’. Verschillende zorgprofessionals bieden online hun hulp aan en beantwoorden alle vragen. Ook is er de mogelijkheid tot lotgenotencontact. “Het is een grote ingreep, waarbij je leven wordt omgegooid. Vooral vanwege mijn reumaklachten hecht ik veel waarde aan de persoonlijke begeleiding. Een groot pluspunt vind ik de begeleiding bij het sporten, in combinatie met de diëtiste en fysiotherapeut.”

‘Hectiek’
De ingreep en herstelperiode ervaart Josien als hectisch. De eerste weken na de operatie staan alleen in het teken van opknappen en vloeibare voeding. “Constant ben ik bezig met de eet- en drinkmomenten. Om de twee uur eten, maar je mag niet eten en drinken tegelijk. Dat betekent dat je alles moet plannen. Maar nu ik mijn ritme eenmaal gevonden heb, gaat dat prima.” Om haar streefgewicht te behalen moet Josien nu nog 27 kilo afvallen. Ze ziet dit zeker niet als een drempel, maar juist als uitdaging om haar gezondheid te verbeteren.

Josien in ‘Wist je dat…’ @MMC
Tijdens de screeningsdag van Josien in Obesitas Centrum Máxima van MMC heeft Koert-Jan de Bruijn haar gevolgd voor het tv-programma ‘Wist je dat…’ van RTL4.

Bekijk de video voor meer informatie over bariatrie: