23 november 2017

MMC start gewichtsbegeleiding vóór een maagverkleining

MMC start gewichtsbegeleiding vóór een maagverkleining

Obesitas Centrum Máxima begeleidt vanaf 1 december 2017 ook obesitaspatiënten die (nog) niet in aanmerking komen voor een operatie. Dit dankzij een samenwerking met diëtistengroep Care for Obesitas.

Om in aanmerking te komen voor een maagverkleinende ingreep moeten patiënten in de afgelopen vijf jaar met professionele begeleiding een poging tot afvallen hebben gedaan. Dat is één van de internationale criteria. Volgens chirurg Arijan Luijten is deze richtlijn belangrijk: “Een maagverkleining is ingrijpend. We opereren in MMC dan ook alleen mensen bij wie dit écht de beste optie is.” Patiënten met ernstig overgewicht die nog onvoldoende begeleid zijn door een diëtist, kunnen door deze richtlijn echter niet geholpen worden in het ziekenhuis. Daar komt nu verandering in.

Screening
“Een deel van deze patiëntgroep kan met de juiste begeleiding uiteindelijk wel geopereerd worden. Of zelfs zonder operatieve behandeling voldoende gewicht verliezen. We zijn blij om deze mensen voortaan hulp te kunnen bieden van Care for Obesitas, waarmee we veel teleurstelling voorkomen en waardoor zij niet meer zelf op zoek hoeven naar begeleiding. Dat kan hier in het Máxima, maar ook elders in het land, als zij wat verder weg wonen. Na dit traject bekijken we samen met de diëtist en patiënt of een operatie nodig is en tot de mogelijkheden behoort”, aldus Luijten.

Diëtisten Groep Nederland
Care for Obesitas is een initiatief van Diëtisten Groep Nederland. De diëtisten begeleiden in samenwerking met ziekenhuizen patiënten met ernstig overgewicht. Het betreft zowel mensen die af willen vallen zonder operatie, als mensen die uiteindelijk een maagoperatie ondergaan. MMC is in de regio het eerste ziekenhuis dat deze zorg aanbiedt. Ook Care for Obesitas is enthousiast over de samenwerking: “MMC is een partij die in het zuiden van Nederland hard aan de weg timmert in de behandeling van overgewicht. Zorgverzekeraar CZ heeft het centrum recent nog benoemd tot voorkeursziekenhuis obesitaszorg. Dat betekent iets. Ze groeien snel en dragen het internationale keurmerk ‘Centre of Excellence’. Dat zijn partijen waar we graag mee samenwerken.”