5 augustus 2019

Voor optimale prostaatzorg hoef je Brabant niet uit

Voor optimale prostaatzorg hoef je Brabant niet uit

In Máxima MC (MMC) kunnen patiënten snel terecht voor een operatie bij prostaatkanker. De wachttijd is kort: maximaal 42 dagen. Alle zorg rondom prostaatkanker is in MMC gebundeld op één plek. Van diagnostiek tot behandeling en nazorg: het vindt allen plaats in het oncologisch centrum. “Optimale prostaatzorg kun je dicht bij huis krijgen”, zegt uroloog Kevin de Laet.

Prostaatkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker. “Die we in de meeste gevallen gelukkig goed kunnen behandelen”, aldus De Laet. Máxima MC biedt een behandeling waarbij de lijnen kort zijn. Alle zorg rondom kanker is gebundeld in het oncologisch centrum. Deze concentratie en specialisatie van zorg leidt tot een betere kwaliteit van zorg.

Snel duidelijkheid

Opvallend is de korte wachttijd. De eerste afspraak bij de uroloog van MMC kan, na verwijzing van de huisarts, binnen één week plaatsvinden. Meestal worden hierna verschillende soorten onderzoek verricht om tot een diagnose te komen. MMC beschikt als één van de weinige gecertificeerde centra over verfijnde röntgentechnieken om de prostaat af te beelden en op basis daarvan de meest precieze, zo beperkt mogelijke behandeling te kiezen. Dit gebeurt in samenspraak met de patiënt.

Robot

De behandeling van prostaatkanker bestaat uit chirurgie, bestraling en/of behandeling met medicatie (hormoontherapie). De operatie wordt uitgevoerd door zeer ervaren chirurgen, die gebruik maken van een operatierobot voor extra precisie. De Laet: “In MMC blijf je zoveel mogelijk bij dezelfde arts: de uroloog die je op de polikliniek ziet, zal je in principe dus ook opereren. Bij de operatie wordt de gehele prostaat verwijderd. Een complexe ingreep, die vraagt om nauwkeurigheid en ervaring. Alle chirurgie wordt met een kijkoperatie gedaan, vaak met behulp van de operatierobot. Dankzij de robot zijn moeilijk bereikbare plekken in het lichaam makkelijker te opereren. Doordat er geopereerd wordt via kleine sneetjes in de buik heeft de patiënt minder pijn en minder bloedverlies en is er een sneller herstel.” MMC is het enige ziekenhuis in de regio Zuidoost-Brabant die deze prostaatoperatie met een robot op locatie uitvoert.

Nazorg

Na een prostaatoperatie liggen erectieproblemen en urineverlies – hoe nauwkeurig er ook gewerkt is – altijd op de loer. MMC biedt ook hulp hierbij, in de vorm van uitleg van de continentieverpleegkundige en bekkenfysiotherapie. De patiënt kan eventueel verwezen worden naar de mannenpoli van MMC, waar uitgebreide kennis aanwezig is op het gebied van langdurend of ernstig(e) urineverlies en erectieproblemen.