20 maart 2020

Coronavirus en uw oncologische behandeling

Coronavirus en uw oncologische behandeling

Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen over het coronavirus met betrekking tot uw oncologische behandeling.

Behoor ik tot de risicogroep?

Ja, patiënten die in behandeling zijn voor een oncologische aandoening vallen onder de kwetsbare groep. We adviseren u de RIVM-richtlijnen aan te houden: blijf zoveel mogelijk thuis, ontvang zo min mogelijk bezoek, houd minimaal 1,5 meter afstand tot anderen en was regelmatig uw handen. Indien u zich goed voelt en geen klachten (verkoudheidsklachten, koorts, benauwdheid) heeft, kunt u gerust een wandeling maken om een frisse neus te halen en/of zelf boodschappen doen (uiteraard ook daarbij de richtlijnen in acht nemend). Om de risico’s zo klein mogelijk te houden, is ons advies om dit in de rustweken van uw behandeling te doen.

Wat gebeurt er met mijn geplande afspraken in het ziekenhuis?

Binnen Máxima MC proberen we de contactmomenten met patiënten op dit moment zo min mogelijk te laten plaatsvinden. Dit om het risico op besmetting met het Corona-virus voor u én de zorgverleners zo klein mogelijk te houden. Dat betekent dat we uw geplande afspraak op de polikliniek van het Máxima Oncologisch Centrum zullen omzetten naar een telefonische afspraak. De arts of de verpleegkundig specialist belt u dan op het tijdstip waarop u normaal gesproken op uw afspraak zou verschijnen.

Zou u normaal gesproken iemand van uw familie meenemen naar de afspraak, wellicht is het dan verstandig om dat familielid op de afgesproken tijd bij u thuis te laten zijn. Misschien hebt u de mogelijkheid om de telefoon op luidspreker te zetten zodat iedereen betrokken is bij het gesprek. U kunt al uw vragen stellen en we zullen dezelfde zorg blijven leveren als u gewend bent, alleen dan op afstand.

Mocht uw gezondheidssituatie zo zijn dat wij inschatten dat het toch beter voor u is om naar het ziekenhuis te komen, dan zullen we dat in alle veiligheid voor u organiseren. Wij vragen u dan om met maximaal 1 begeleider naar het ziekenhuis te komen.

Wat gebeurt er met mijn geplande onderzoek(en)?

Soms gaat aan een afspraak op de polikliniek een onderzoek vooraf. U moet hierbij denken aan een onderzoek op de röntgen of aan het prikken van bloed. In beide gevallen zullen wij heel kritisch kijken naar de noodzaak van deze onderzoeken. Door u niet te laten komen voor een onderzoek, beperken we ook het contactmoment met het ziekenhuis met de reden zoals hierboven beschreven. Afhankelijk van uw gezondheidssituatie bepalen wij of uw onderzoek doorgang vindt of niet. Uiteraard kijken we zorgvuldig en maken we verantwoorde keuzes.

Wat gebeurt er met mijn behandeling?

De maatregelen die landelijk zijn genomen rondom het coronavirus hebben de specialisten doen besluiten om kritisch te kijken naar de doorgang van de geplande behandelingen.
U moet hierbij denken aan een behandeling met chemotherapie, immuuntherapie of een andere behandeling die is bedoeld om kanker te behandelen. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden om deze behandelingen uit te stellen om ook hier te zorgen voor zo min mogelijk contactmomenten met het ziekenhuis. Daar zijn richtlijnen voor opgesteld. Dit geldt ook als u deelneemt aan een studie waarin u een bepaalde behandeling ondergaat. Uiteraard wordt per patiënt bekeken of het uitstellen van een behandeling verantwoord is. U wordt door uw arts of verpleegkundig specialist op de hoogte gesteld als uw behandeling wordt uitgesteld.

Er is begrip voor de emoties die dat bij u kan oproepen. Door u zo volledig mogelijk te informeren hopen we dat u begrip hebt voor de lastige keuzes die we moeten maken.

Meer informatie over het coronavirus en kanker vindt u op Kanker.nl

Heeft u multipel myeloom, lymfoom (inclusief CLL en waldenström), leukemie of MDS en wilt u meer weten over de gevolgen van het coronavirus voor uw zorg en u dagelijks leven? Kijk dan naar deze webcast ‘Hematon en corona’.

Volg op deze pagina de laatste ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus in MMC. Hier vindt u meer veelgestelde vragen over het coronavirus.