Wat is kanker?

Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten. Al deze verschillende soorten hebben één gemeenschappelijk kenmerk: ongeremde deling van lichaamscellen. Ons lichaam is opgebouwd uit miljarden cellen. Voortdurend maakt ons lichaam nieuwe cellen aan om te groeien en om beschadigde en verouderde cellen te vervangen. Door celdeling ontstaan uit één cel weer nieuwe cellen. Gewoonlijk regelt het lichaam de celdeling goed.

Bij zoveel celdelingen per dag, kan er iets mis gaan. Ook staan tijdens het leven lichaamscellen bloot aan allerlei schadelijke invloeden. Treden er verschillende soorten fouten op, dan gaat een cel zich overmatig delen en ontstaat er een gezwel of tumor. Het soort tumor is afhankelijk van het type cel waarvan de celdeling ontregeld is. De klachten waar u als patiënt last van heeft, zijn afhankelijk van het type tumor, de locatie en de mate waarin deze zich in uw lichaam heeft verspreid.

Goedaardige en kwaadaardige gezwellen

Een gezwel of tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Goedaardige gezwellen, zoals wratten, groeien niet door weefsel heen en verspreiden zich niet door het lichaam. Wel kan zo’n gezwel tegen omliggend weefsel of organen drukken. Dit kan een reden zijn om het te laten verwijderen. Als kwaadaardige gezwellen blijven doorgroeien, groeien ze in de omliggende weefsels binnen en zaaien in het lichaam uit. Een kwaadaardige tumor kan omliggend weefsel en organen opzij drukken maar ook in het omliggende weefsel en organen doorgroeien, zodat deze aangetast worden en beschadigen. Van een kwaadaardige tumor kunnen cellen losraken. Die kankercellen kunnen via het bloed en of de lymfebanen elders in het lichaam terecht komen, daardoor ontstaan tumoren. Wanneer er sprake is van een kwaadaardige tumor spreken we van kanker. Er zijn veel verschillende soorten kanker.

Voor de behandeling van veel kankersoorten kunt u terecht Bij het Máxima Oncologisch Centrum (MOC) van Máxima MC. Binnen het Máxima Oncologisch Centrum werken betrokken professionals die bezig zijn met de mens achter de patiënt. Voor, tijdens en na de behandeling van kanker wordt stil gestaan bij de wensen, zorgen en vragen die een patiënt heeft.