Beenlengteverschil

Bij sommige kinderen is er sprake van een verschil in lengte van de benen. Omdat dit gevolgen kan hebben voor onder andere de bekken, rug, schouders, nek en voeten, wordt deze aandoening meestal operatief behandeld.

Oorzaak

Het beenlengteverschil kan verschillende oorzaken hebben, zoals een groeistoornis, een botbreuk of O-benen. Soms is het lengteverschil aangeboren.

Behandeling

De arts bespreekt met u welke behandeling het beste bij uw kind past.

Externe fixateur
Om een afwijkende stand te corrigeren of een bot te verlengen, kan een metalen constructie, ofwel externe fixateur, gebruikt worden. De constructie houdt de botdelen in de gewenste stand. Bij deze chirurgische ingreep worden er een aantal metalen pennen door de huid in het bot geplaatst. Verbindingsstaafjes koppelen deze pennen aan elkaar. Vervolgens wordt het bot in de juiste stand gebracht en wordt de constructie vastgedraaid. Het verschilt per situatie hoe lang deze constructie moet blijven zitten.

8-plate
Bij een lengteverschil groter dan 2 centimeter, maar kleiner dan 15 centimeter kan de kinderorthopeed kiezen voor het plaatsen van een 8-plate. Dit is een plaatje in de vorm van een acht. In het plaatje zitten gaatjes, waar schroeven doorheen kunnen. Door het plaatje over een groeischijf vast te zetten kan dat deel van het bot niet meer goed groeien. De plaatjes worden na zes maanden tot een jaar verwijderd.

Kinderorthopedie

Werken met kinderen is anders dan met volwassenen: de groei van een kind maakt dat hij of zij niet zomaar een volwassene in het klein is. Orthopedisch Centrum Máxima heeft daarom een speciale polikliniek voor kinderorthopedie. Extra geduld en goede voorlichting zijn hier de sleutel voor een goed behandelresultaat. Omdat wij één van de leidende klompvoetcentra in Nederland zijn, helpen wij kinderen met klompvoetjes vanuit het hele land. Kinderorthopeden Florens van Douveren en Arnold Besselaar zijn daarnaast experts op het gebied van onder andere de behandeling van beenlengteverschil en heupdysplasie.

Folders

Externe fixateur bij kinderen
Standcorrectie bij kinderen