Heupdysplasie

Bij heupdysplasie is het heupgewricht van uw kindje niet goed ontwikkeld. De ontwikkelingsstoornis is niet pijnlijk, maar kan, als het niet behandeld wordt, later artrose veroorzaken. Heupdysplasie komt bij ongeveer twee procent van alle baby’s voor.

Een normaal heupgewricht bestaat uit een heupkop en een heupkom. De kop draait in de kom als een kogel. Bij heupdysplasie is de heupkom niet diep genoeg en omsluit de heupkop niet goed. De kop kan daardoor gemakkelijk uit de ondiepe kom glijden. Het is zelfs mogelijk dat de kop helemaal niet meer in de kom komt. Dan is er sprake van heupluxatie.

Oorzaak

De oorzaak is niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat enkele factoren de kans op heupdysplasie versterken:

Onderzoek

Het is belangrijk dat heupdysplasie in een vroeg stadium wordt ontdekt. Hoe eerder er behandeld kan worden, des te beter de behandeling zal verlopen. Daarom worden baby’s direct na de geboorte en tijdens het bezoek aan het consultatiebureau onderzocht. Als de arts vermoedt dat er sprake is van een heupafwijking, is aanvullend onderzoek noodzakelijk op de polikliniek kinderorthopedie. Op de leeftijd van drie maanden geeft echografie betrouwbare informatie over de afwijking. Dan kan ook de behandeling worden gestart.

Behandeling

Onder de leeftijd van drie maanden geneest een heupdysplasie soms spontaan. Als dit niet gebeurt, bestaat de behandeling uit het goed plaatsen van de heupkop in de heupkom:

Spreidbroek
De beentjes van uw kind worden in spreidstand gehouden, door middel van een spreidbroek. Dit is een flexibel tuigje en dus geen gipsbroek. Als het kind veel met de benen trappelt, ontstaat door de intensievere druk van de heupkop in de heupkom een groeiprikkel. De heupkom wordt hierdoor dieper. Het spreidbroekje blijft 23 uur per dag, minstens drie maanden aan.

Operatie
Als de heupkop uit de kom is, wordt uw kindje opgenomen in het ziekenhuis. De kinderorthopeed maakt tijdens een operatie (onder narcose) een beter passend kommetje in de bekken. Na deze behandeling krijgt uw kind een gipsbroek aan voor de duur van drie maanden. Het gewrichtskapsel wordt dan stevig genoeg en de kop kan er niet meer uitglijden.

Gipskamer

De gipskamer is het werkterrein van de gipsverbandmeester. Hier kunnen mensen met problemen aan de botten, spieren, pezen en/of gewrichten terecht voor gips, korsetten en ander ondersteunend materiaal. Doel is meestal het zorgen voor een goede genezing en groei. De gipskamer bevindt zich in MMC, locatie Veldhoven.

Kinderorthopedie

Werken met kinderen is anders dan met volwassenen: de groei van een kind maakt dat hij of zij niet zomaar een volwassene in het klein is. Orthopedisch Centrum Máxima heeft daarom een speciale polikliniek voor kinderorthopedie. Extra geduld en goede voorlichting zijn hier de sleutel voor een goed behandelresultaat. Omdat wij één van de leidende klompvoetcentra in Nederland zijn, helpen wij kinderen met klompvoetjes vanuit het hele land. Kinderorthopeden Florens van Douveren en Arnold Besselaar zijn daarnaast experts op het gebied van onder andere de behandeling van beenlengteverschil en heupdysplasie.

Folders

Heupdysplasie