Pijnlijke voorvoet

Een pijnlijke voorvoet komt meestal voor in het midden van de voet in een of meer van de vijf middenvoetsbeentjes. U voelt de meeste pijn tussen de boog van uw voet en de tenen.

Oorzaak

De pijn komt door eeltvorming onder de voet. Eelt is een opeenhoping van huid die ontstaat als er teveel druk op het onderliggende bot is. Hierdoor wordt lopen steeds moeilijker.

Daarnaast kunnen te krappe of juist te ruime schoenen pijn in de voet veroorzaken. Te krappe schoenen zorgen voor extra druk, terwijl te ruime schoenen teveel speling geven waardoor wrijving ontstaat. Pijn aan de onderkant van de voet kan betekenen dat er een band gescheurd is of een gewricht ontstoken is.

Behandeling

In de meeste gevallen kunnen praktische maatregelen, zoals hulpstukjes voor uw schoenen, de pijn in uw voet verminderen. Daarnaast adviseert de arts soms om andere schoenen te gaan dragen die beter passen. Een voetbad zorgt ervoor dat het eelt zachter wordt, waarna u de dode huid kunt verwijderen met een eeltvijl. Hierdoor neemt uiteindelijk de druk af en daarmee de klachten.

Soms is een operatie noodzakelijk om een uitsteeksel van het bot of een vergroeiing te corrigeren.