25 april 2016

HipWalk levert mooi bedrag op voor Rode Kruis Eindhoven

Op zaterdag 23 april vond de tweede editie van de HipWalk plaats. De loop werd georganiseerd door de afdelingen orthopedie van het Catharina Ziekenhuis en Máxima MC. Dankzij de ruim zestig deelnemers met een knie- en / of heupprothese werd het een succesvolle sponsorloop bij de Karpendonkse Plas in Eindhoven. Alle deelnemers lieten zich sponsoren door familie en vrienden. Rode Kruis Eindhoven kreeg hierdoor na afloop een cheque ter waarde van 2.719,50 euro overhandigd. Dit bedrag is bestemd voor het project ‘Hulp aan ouderen’.


Orthopeed Coen Jaspers overhandigt de cheque aan Rode Kruis Eindhoven

Alle deelnemers hebben een knie- en / of heupprothese. Zij lieten tijdens de loop zien hoe conditioneel sterk zij zijn en hoe goed zij kunnen bewegen met het kunstgewricht.Het deelnemersveld liep uiteen van wandelaars, ouderen met rollator tot twee heuse hardlopers. In rondes van 600 meter lieten zij in hun eigen tempo zien waartoe zij in staat zijn met hun prothese. Mevrouw Susan Schalkwijk – Farranto heeft twee knieprotheses en twee heupprotheses. In haar jonge jaren was ze een verdienstelijk vijfduizend meter loopster. Nu heeft ze acht rondes gewandeld: “Wat een goed idee van de artsen en verpleegkundigen om dit te organiseren. Ik ben blij dat ik meegewandeld heb. Het is een aanmoediging om meer te bewegen.”


De heer Van Dijck (voorgrond) en andere deelnemers aan de HipWalk

De heer Van Dijck heeft een heupprothese. Hij neemt voor de tweede keer deel aan de HipWalk. Ditmaal loopt hij met wandelstokken: “De HipWalk is een fantastisch initiatief, omdat bewegen belangrijk is. Zeker als je een prothese hebt. Dit evenement stimuleert bewegen nog eens extra.”

HipWalk
Met de HipWalk vragen de orthopeden aandacht voor het belang van bewegen bij ouderen, in het bijzonder mensen met een heup- of knieprothese. Orthopeed Coen Jaspars: “Regelmatig bewegen is goed voor het fysieke en mentale gestel. Mensen die bewegen zijn in principe gezonder. Daarnaast kan lichamelijke activiteit ervoor zorgen dat je minder pijn hebt en beter kunt omgaan met pijn.” Bewegen is een belangrijk onderdeel van het revalidatietraject na een orthopedische operatie. Ook fietsen en zwemmen zijn goede manieren om in beweging te blijven voor mensen met een heup- of knieprothese.