Uitstel van knie- en heupoperaties dankzij artrosespreekuur
Een heup- of knieprothese bij artrosepatiënten kan met een juiste behandeling vaak jarenlang uitgesteld worden. De polikliniek orthopedie van Máxima MC (MMC) is een spreekuur gestart om patiënten met gematigde artrose te begeleiden. Dankzij passende leefstijladviezen hoeft deze patiëntgroep soms pas na jaren een gewrichtsvervangende operatie te ondergaan.
Artrose is de meest voorkomende gewrichtsziekte. Hierbij raakt het kraakbeen, door welke oorzaak ook, beschadigd. Het gewricht wordt hierdoor minder belastbaar. Bij geringe belasting ontstaan er pijnklachten en zwelling. Aan de oorzaak van de slijtage is niets te doen, maar de klachten kunnen wel behandeld worden. Jaarlijks vinden er zo’n 800 gewrichtsvervangende heup- en knieoperaties plaats in MMC. In veel gevallen kan deze ingreep uitgesteld worden.
Artrosespreekuur
Bij ernstige klachten worden artrosepatiënten door hun huisarts of fysiotherapeut verwezen naar een orthopeed. Orthopedisch chirurg Marijn van de Besselaar: “Vooral bij jonge mensen is het belangrijk om een eerste heup- of knieprothese zo lang mogelijk uit te stellen. Een prothese verbetert de kwaliteit van bewegen en leven weliswaar enorm, maar gaat gemiddeld 15-20 jaar mee. Vervolgens is er dan een revisieoperatie nodig. Dat is een zeer grote ingreep met hogere complicatierisico’s en minder voorspelbare resultaten.” Daarom is MMC speciaal voor deze patiënten waarvoor een operatie nog niet noodzakelijk is een artrosespreekuur gestart. Eerder werden zij naar huis gestuurd totdat de operatie wel noodzakelijk of wenselijk was. Tijdens het nieuwe spreekuur wordt door de gewrichtsslijtage af te remmen het leefgemak van deze patiënten vergroot en is een operatie pas op een veel later moment nodig.
Begeleiding
Om tot een optimale niet-operatieve behandeling van artrose te komen wordt samen met pijnspecialisten, diëtisten en fysiotherapeuten en patiënt een behandelplan op maat gemaakt voor de patiënt. Tijdens het spreekuur wordt de patiënt gezien door een verpleegkundig specialist. “Ik zie patiënten in de fase tussen beginnende artrose en een operatie. Zij zijn gebaat bij eenvoudige adviezen zoals meer beweging, gewichtsreductie en aanpassing van het looppatroon. Wij helpen ze door middel van persoonlijke begeleiding op weg om de belastbaarheid van het gewricht te vergroten en om pijnklachten te verminderen. Als de klachten uiteindelijk weer toenemen dan volgt een afspraak bij de orthopeed”, aldus Christa van Doesburg, verpleegkundig specialist orthopedie.