Lasertherapie (plastische chirurgie)

Kraaienpootjes naast de ogen, plooivorming rond de mond en groeven in het voorhoofd verraden soms het ouderdomsproces. Sinds vele jaren bestaat er een mogelijkheid tot verjonging van de huid: lasertherapie.

In de cosmetische chirurgie wordt gebruik gemaakt van CO2-laser ablatie: hierbij wordt de huid verdampt door middel van een laserstraal, opgewekt uit CO2-gas. Zo worden de rimpels sterk verminderd. Tijdens het verdampen wordt het onderliggende bindweefsel (collageen) elastischer en wordt het tevens geactiveerd. De plastisch chirurg kan tot op een fractie van een millimeter nauwkeurig werken.

Behandeling lasertherapie

Voor de behandeling tekent de plastisch chirurg het te laseren gebied aan. Afhankelijk van het type huid en de plaats van de behandeling wordt de instelling van het laserapparaat aangepast. Zo egaal mogelijk wordt dan een minuscuul laagje van het huidoppervlak verdampt. De met de laser toegevoerde warmte zorgt ook voor het strakker worden van het bindweefsel in de onderliggende huidlagen. Hierdoor krijgt de huid een beduidend gladder oppervlak.

Na de behandeling

Na afloop wordt het behandelde huiddeel ingesmeerd met een brandwondencrème. Deze heeft een koelend en verzachtend effect. Omdat de oppervlakkige huidlaag bij de behandeling met de laser is ‘verdampt’ verliest u de eerste dagen veel vocht uit het behandelde gebied. Na ongeveer een week is het wondgebied vrijwel droog geworden en rest meestal slechts roodheid. De roodheid wordt in de loop van weken steeds minder. Meestal is de roodheid na ongeveer acht weken verdwenen.

Risico’s lasertherapie

Lasertherapie is een veelgebruikte en meestal bevredigende techniek. Toch is het van belang dat u zich realiseert dat er aan iedere laserbehandeling risico’s verbonden kunnen zijn, zoals:

  • Het optreden van een koortslip. Om dit te voorkomen wordt voor de behandeling een aantal dagen Aciclovir tabletten voorgeschreven.
  • Ectropion (het naar beneden trekken van het onderooglid).
  • Blijvende roodheid van de huid. Meestal duurt dit een tot drie maanden, maar soms kan het ook tot negen maanden duren.
  • Hypopigmentatie (het opbleken van de huid) dat nog na enkele maanden kan optreden en soms tot een blijvend witte huid kan leiden.
  • Hyperpigmentatie (overmatige bruine verkleuring van de huid).
  • Uitslag en/of jeuk, veroorzaakt door overgevoeligheid van de huid voor de voorgeschreven crèmes.
  • Cilia (mee-etertjes) ter plaatse van de gelaserde huid.

Kosten lasertherapie

De kosten van lasertherapie worden meestal niet door uw ziektekostenverzekering vergoed. De hoogte van de kosten hangt samen met het oppervlak van het te behandelen lichaamsdeel.

Folders

Lasertherapie