Mictiecystogram

Radiologie

Een mictiecystogram is een onderzoek van de blaas en de plasbuis. Via een katheter wordt er contrastvloeistof in de blaas gebracht. De röntgenfoto’s geven informatie over de werking van de blaas en plasbuis.

Onderzoek

Voor het onderzoek doet u uw onderkleding uit. U neemt plaats op de onderzoekstafel. De uitwendige geslachtsorganen worden gedesinfecteerd. Een slangetje (katheter) met verdovingsgel wordt daarna ingebracht via de plasbuis in de blaas. Dit kan wat gevoelig zijn. Via het slangetje wordt contrastvloeistof in de blaas gebracht. Als de blaas goed gevuld is worden er röntgenfoto’s gemaakt. Hierna wordt het slangetje eruit gehaald en worden er ook tijdens en na het plassen röntgenfoto’s gemaakt. Zo worden eventuele afwijkingen in de plasbuis, blaas of urineleiders zichtbaar gemaakt. Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten.

Na het onderzoek

Het kan zijn dat er na het onderzoek wat bloed bij de urine zit. Dit gaat vanzelf weer over.

Straling

Bij dit onderzoek wordt er gebruik gemaakt van röntgenstraling. Straling kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. De hoeveelheid straling die wij gebruiken is echter zo gering, dat daar geen schadelijk effect van te verwachten is. Ook niet als u meerdere onderzoeken krijgt. Het is wel belangrijk om het aan te geven als u zwanger bent, of zou kunnen zijn. Sommige onderzoeken kunnen namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

Uitslag

Uw medisch specialist informeert u tijdens een vervolgafspraak over de uitslag.