Bender, dhr. M.H.M.

Bender, dhr. M.H.M.

  • Functie chirurg
  • Contact 040 888 85 50
  • Aandachtsgebieden kinderchirurgie, mammachirurgie, vaatchirurgie, carotis chirurgie, varices chirurgie en doorbloedingsproblemen bij duursporters

Mart Bender is een geboren en getogen Rotterdammer. Hij studeerde geneeskunde aan de Erasmus universiteit en is opgeleid tot chirurg in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen en het oude Joseph Ziekenhuis in Veldhoven. Bender is bovendien opgeleid als tropenarts: hij heeft in deze hoedanigheid 4 jaar in Tanzania gewerkt. Een mooie ervaring volgens Bender omdat het daar nog meer uitmaakt wat je als arts kunt doen. Bender heeft in Tanzania geleerd dat het de organisatie is die het hem doet: “Er hoeft maar één schakel te missen en het proces in een ziekenhuis loopt niet goed”, stelt hij. Deze passie voor een goede organisatie heeft hij mee terug genomen naar MMC, waar hij inmiddels jaren werkt.

Als voorzitter van de vakgroep chirurgie is hij nog dagelijks actief met het verder verbeteren van de chirurgische zorg. Bender is bovendien organisatorisch bestuurlijk altijd erg betrokken bij MMC: eerder als voorzitter van de medische staf en zelfs een tijdje als medisch directeur. “Als iets niet goed loopt, jeuken mijn handen om dit aan te pakken” zegt Bender hierover zelf.

Medisch wetenschappelijk heeft Bender een passie voor vaatproblemen bij wielrenners: samen met sportarts dr. Goof Schep doet hij hier onderzoek naar. Bender houdt met regelmaat voordrachten over dit onderwerp voor collega’s in de vaatchirurgie. Op dit gebied heeft hij diverse nationaal en internationaal bekende topsporters behandeld. Vaatchirurgie is ook medisch gezien écht de specialisatie van Bender, hij behandelt zowel slagadervernauwingen als -verwijdingen en ook varices (spataderen). Daarnaast verzorgt hij de vaattoegang voor dialyse.

Als chirurg-oncoloog doet hij chirurgie bij borstkanker (mammachirurgie) samen met collega-chirurgen, de plastisch chirurgen en de oncologen van het Máxima Oncologisch Centrum. Ook verzorgt Bender de chirurgie bij kinderen, bijvoorbeeld liesbreuken, navelbreukjes en niet ingedaalde zaadballetjes. In dit kader werkt Bender samen met de universiteiten van  Nijmegen en Maastricht. “Omdat we in MMC kinderanesthesiologen hebben kunnen we voor kinderen meer betekenen dan gemiddelde regionale ziekenhuizen in Nederland”, stelt Bender.

Bender is chirurg-reservist bij defensie en uitgezonden geweest naar Bosnië en Afghanistan.

Lidmaatschappen

  • Nederlandse Vereniging voor Heelkunde
  • Nederlandse Vereniging voor Chirurgische Oncologie/European Society of Surgical Oncology
  • Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie
  • Nederlandse Vereniging voor Vasculaire Geneeskunde
  • Nederlandse Vereniging voor Kinderchirurgie

Werkzaam op de afdeling

Contact