Zegers, dhr. B

Zegers, dhr. B

  • Functie kinderarts
  • Contact 040 888 82 70
  • Aandachtsgebieden sociale pediatrie en blaas- en nierziekten

Kinderarts Bas Zegers werkt sinds 2004 in Máxima MC. Hij is gespecialiseerd in sociale pediatrie: een specialisme wat zich bezighoudt met het kind in relatie tot zijn omgeving. “Ik zie bijvoorbeeld kinderen met gedragsproblemen, eetstoornissen, ontwikkelingsstoornissen en niet medisch verklaarbare lichamelijke klachten.”

Zegers kijkt niet alleen naar het lichamelijke probleem, maar onderzoekt ook de sociale en psychologische factor. “Er is altijd samenhang tussen hoe een kind zich voelt en de lichamelijke klacht. Onbegrepen buik- of hoofdpijn kan bijvoorbeeld voortkomen uit schoolproblemen. Ik leg, samen met het kind en de ouders, verbanden en wijs hen vervolgens de juiste weg. Om dat te kunnen doen, heb ik veel contact met onder andere gemeentes, GGZ-instellingen en scholen.”

Voor hem staat de patiënt centraal. “Kinderen moeten zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen en optimaal meedoen in de maatschappij ondanks hun ziekte of aandoening. Daar wil ik hen graag bij helpen.”

Hiernaast is Zegers opleider en één van de oprichters van de PIPO-poli, waar patiënten met poep- en plasproblemen, zoals bedplassen, obstipatie en incontinentie, worden geholpen.

Aandachtsgebieden

Wetenschappelijk onderzoek

Zegers deed promotieonderzoek naar antibioticagebruik en kwaliteit van leven bij kinderen met spina bifida. Hij promoveerde in 2017.

In de media

Hij was op 4 augustus 2018 studiogast bij het televisieprogramma EenVandaag over het onderwerp ‘jongeren en alcohol en 5 jaar NIX18‘.

Video PIPO-poli

Werkzaam op de afdeling

Contact