‘De wil om te genezen was niet 100 maar 300%’

‘De wil om te genezen was niet 100 maar 300%’

Direct nadat Bert van Gompel (65) de diagnose prostaatkanker kreeg, was de wil om te genezen niet 100 maar 300%. “Het slechte nieuws viel me zwaar. Maar ik dacht direct: we gaan het aan en ik ga vechten tegen deze ziekte om te genezen.”

“Ik had al een tijdje plasklachten, last van mijn liezen en soms steken in mijn onderbuik. Na wat online research, dacht ik dat ik mogelijk een opgezette blaas had. Vanwege drukte op mijn werk ben ik een hele tijd met mijn klachten blijven doorlopen. De klachten gingen niet over en ik ben naar de huisarts gegaan.”

Bezoek huisarts

“Mijn huisarts zei in eerste instantie dat ik in de categorie ‘oudere mannen’ viel. Met deze klachten zou ik moeten leren leven. Het hoort er nu eenmaal bij. Ik kreeg plastabletten tegen de klachten. Na weinig effect, ben ik na een week terug gegaan naar de huisarts. Deze stuurde mij voor extra onderzoek door naar de uroloog. Bij de echo in Máxima MC was een verdacht plekje zichtbaar. Dit terwijl mijn PSA-waarde niet hoog was: 2,7. De uroloog heeft mij alles goed uitgelegd voorafgaand aan de vervolgonderzoeken.”

Het was prostaatkanker

“Bij de prostaatpunctie en MRI-scan die volgden, werd een kwaadaardig gezwel gevonden in mijn lichaam. Ik vond het prettig hoe de arts mij duidelijk en to the point het slechte nieuws vertelde: ‘Het is niet goed. Het is prostaatkanker’. Natuurlijk hoopte ik dat het wel goed was, maar in mijn achterhoofd wist ik dat het ook slecht kon zijn. Tegelijkertijd had ik een enorme drive om dit gevecht meteen aan te gaan. Bij eventueel slecht nieuws zijn er een aantal behandelopties: bestraling of een operatie. Uit de verschillende behandelopties koos ik voor de operatie. Ik gaf aan het liefst zo spoedig mogelijk geopereerd te willen worden. De wil om te genezen was niet 100 maar 300%.”

Operatie

“Ik ben tijdens het gehele traject in Máxima MC goed begeleid. Ik heb een operatie gehad, waarbij de prostaat en verschillende lymfeklieren zijn verwijderd. Het herstel na de operatie was niet gemakkelijk, maar ik ben volop gaan revalideren. Ik wandelde dagelijks tweemaal om mijn lichaam na de operatie weer op gang te krijgen, deed mijn dagelijkse oefeningen en ging weer langzaam aan het werk.”

Revalideren

“Na zes maanden werd tijdens de controleafspraak duidelijk dat het er goed uitzag. Mijn PSA was 0, maar de arts wilde uit voorzorg toch bestralen. Het vervolgtraject na de operatie, met bestraling en revalidatie, viel behoorlijk zwaar. De arts gaf aan dat dit ook niet gek is. Hij vertelde dat de hersteltijd per patiënt anders is. Bij sommige patiënten kan deze best lang duren. Zeker als nabehandeling nodig is, zoals bijvoorbeeld bestraling. Ik heb de knop opnieuw omgezet en neem nu voldoende tijd om te revalideren.”

Wat ik anderen wil meegeven

“Graag wil ik aan anderen meegeven dat je naar de huisarts moet gaan als je klachten hebt met plassen. Wacht niet te lang, zoals ik heb gedaan. Achteraf heb ik zo’n geluk gehad dat de kanker niet in mijn lymfeklieren terecht is gekomen.”

Meer ervaringen urologie

Meer ervaringen oncologie