‘Ik dacht weg met die kanker. Dan kan ik door.’

Met als klacht vaak te moeten plassen kwam Henk Bosveld (73) bij de huisarts terecht. Hier werd de PSA-waarde in het bloed gemeten. Normaal komt PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) in kleine hoeveelheden voor in het bloed. Bij een verhoogde waarde is verder onderzoek nodig. Daarom werd Henk doorverwezen naar de poli urologie in Máxima MC. Hier werd direct een biopt afgenomen, waarvan de uitslag niet goed was. Er was sprake van prostaatkanker.

“Van de uroloog kreeg ik meteen meerdere behandelopties aangeboden, waar ik zelf een keuze in mocht maken. Thuis ben ik me uitgebreid gaan verdiepen in de verschillende behandelmogelijkheden, voordat ik mijn definitieve keuze kenbaar maakte. Mijn voorkeur lag bij prostaatverwijdering met de Da Vinci robot, maar dit was niet mogelijk in MMC. “Samen met dokter De Laet heb ik uiteindelijk gekozen voor een totale prostatectomie met een kijkoperatie. Daarbij wordt de prostaat in zijn geheel verwijderd. Ik dacht weg met die kanker. Dan kan ik door.”

Uitzaaiingen
Zoals bij de meeste soorten kanker kunnen ook bij prostaatkanker uitzaaiingen optreden. Ze komen vaker voor als de tumor buiten de prostaat groeit. Dan kunnen er uitzaaiingen ontstaan in de lymfeklieren. Er was nog even onzekerheid of hier sprake van was bij Henk. Maar in alle nuchterheid vertelt hij dat dat gelukkig niet het geval was. Daardoor was hij sneller klaar met de behandeling.

Bijkomstige ongemakken
Achteraf heeft Henk de periode toch als heftig ervaren. Vooral het herstel, dat allemaal ongemakken met zich meebracht. Na een verblijf van twee dagen in het ziekenhuis mocht Henk naar huis. “Na de ingreep kreeg ik een katheter die veertien dagen moest blijven zitten. Dan ben je gewoon beperkt. Daarnaast kreeg ik ook te horen dat ik zes maanden niet mocht fietsen. Dat is een domper voor iemand die veel fietst.”

Klachten herkennen
Ondanks zijn voorspoedige herstel, heeft Henk toch nog twee keer een bezoek aan de Spoedeisende Hulp moeten brengen. En dat is vervelend. Aan de andere kant is het fijn dat je kunt terugvallen op de medische hulp in het ziekenhuis. De eerste keer zat er veel bloed bij de urine. Gelukkig bleek dit normaal te zijn. Een aantal dagen later had Henk enorm last van buikpijn. Maar ook dit was een normale klacht. “Dat zijn bijkomstigheden. Maar ach, als dat het ergste is. Dat ben je dus eigenlijk snel weer vergeten.”

Volledig hersteld
Anderhalf jaar na de ingreep is Henk weer volledig hersteld. “Ik tennis weer drie maal per week, kan weer overal heen met de fiets en voel me weer helemaal fit.” Wel blijft hij nog onder controle in het ziekenhuis om te kijken of zijn PSA-waarde niet opnieuw stijgt.

Henks partner: ‘Ook voor mij was het spannend’

Mevrouw Bosveld, Henks partner: “Ik vond het een spannende periode, vooral de keuze voor de ingreep. Bestralen of opereren? Je weet niet waar je goed aan doet op dat moment. Achteraf hebben we zeker de juiste keuze gemaakt. Henk praat heel gemakkelijk over de periode, maar het is heftig geweest. Vooral de eerste dagen na de operatie zorgde voor ongemakken. Ook omdat we nog twee keer terug moesten naar het ziekenhuis vanwege klachten. Je weet niet wat het is op dat moment. Achteraf viel het gelukkig mee, maar voor de zekerheid is het erg fijn dat je die bevestiging van het ziekenhuis krijgt.”