‘Samen met de uroloog bepaalde ik de behandelmethode’

Cees (46), Eindhoven 

Prostaatkanker geeft in het begin weinig tot geen klachten. Zo kwam Cees er per toeval achter dat hij prostaatkanker had. Bij een medische sportkeuring werd duidelijk dat zijn PSA-waarde in het bloed veel te hoog was. Hierdoor werd bij hem bij Máxima MC al in een vroeg stadium prostaatkanker ontdekt.

“Omdat ik veel sport onderging ik een medische sportkeuring, gewoon ter controle. Bij de uitslag bleek dat op sportgebied alles goed was, maar dat mijn PSA-waarde in het bloed te hoog was. Zo’n verhoogde waarde kan duiden op een infectie, een vergrote prostaat of zelfs prostaatkanker. Zo zijn de onderzoeken bij Máxima MC gestart. Al snel werd duidelijk dat zich in een gedeelte van mijn prostaat kankercellen bevonden.

“Aan de ene kant krijg je een emotionele tik, maar aan de andere kant was ik rationeel genoeg om direct aan een oplossing te denken. Samen met de behandelend uroloog van Máxima MC ben ik gaan kijken naar de behandelmethode. We hebben uiteindelijk samen gekozen voor een laparoscopische radicale prostatectomie. De prostaat wordt in dat geval in zijn geheel verwijderd. Ik dacht; haal het kwade er maar uit, dan is de kans op genezing het grootst.”

“Het revalideren na de operatie viel niet mee, maar ik werd gelukkig stap voor stap begeleid door de incontinentieverpleegkundige van Máxima MC. De katheter die ik tot vijftien dagen na de operatie had voelde vooral richting het einde van die periode heel ongemakkelijk. Na het verwijderen van die katheter ben ik vrijwel onmiddellijk gestart met fysiotherapie, speciaal gericht op de ontwikkeling van de bekkenbodemspier. De prostaat die tegen de blaas aan ligt speelt ook een belangrijke rol bij het ophouden van je plas. Deze therapie zorgt ervoor dat de bekkenbodemspier deze functie overneemt. De incontinentie die je na de operatie meemaakt, is mede door de fysiotherapie na verloop van tijd verdwenen.”

“Na deze periode, die emoties en ongemakken kende, heb ik mijn normale leven snel op kunnen pakken. Een jaar na de operatie zat ik weer helemaal goed in mijn vel.”