Student Floor en verpleegkundige Ilse leren van elkaar in het ZIC

zic innovatie maxima medisch centrum mmc zorg

In het Zorg Innovatie Centrum (ZIC) op onze verpleegafdeling Cardiologie werkt een groep verpleegkundestudenten sinds september toe naar het zelfstandig runnen van een deel van de afdeling. We zijn enkele maanden verder. Hoe verloopt het? Derdejaarsstudent Floor Leermakers en haar praktijkbegeleider Ilse Hendrikx vertellen erover.

“Ik heb geluk gehad”, zegt Floor. “Ik studeer hbo-Verpleegkunde aan de Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid en had de wens om in een ziekenhuis stage te lopen. Nu ben ik ook nog eens in het ZIC geplaatst, dat MMC in september samen met mijn hogeschool heeft opgezet. Een bonus, want daar krijg ik veel begeleiding en leer ik ook van andere studenten.” In het ZIC lopen twaalf hbo-verpleegkundestudenten een half jaar stage. Doel is om de verpleegunit aan het eind van de stageperiode zelfstandig te kunnen runnen.

Groepsverband

In het ZIC staat leren van én met elkaar centraal. Floor: “Na wat kleine taken komen de studenten en begeleiders (verpleegkundigen) ’s morgens samen en bespreken we onze persoonlijke en vakinhoudelijke leerdoelen. Dat doen niet alleen de studenten; ook de begeleiders geven hun leerdoelen aan. Aan het eind van de dag evalueren we ze. Alles gebeurt in groepsverband.” Begeleider en verpleegkundige Ilse voegt toe: “Daardoor kunnen we elkaar aanvullen. We gaan in gesprek over wat de student of begeleider nu écht wil bereiken.”

Geen kloof

“Soms is de stap voor een student groot om feedback aan de begeleider te geven. Het ZIC verkleint die kloof, doordat studenten in een kleine groep vertellen wat er speelt. Daardoor krijgen zij niet het gevoel alleen te staan, waardoor ze beter durven te zeggen wat ze denken”, aldus Ilse. “Voor ons is dat positief. De studenten leren kritisch te kijken naar wat wij –verpleegkundigen– doen en wat misschien wel op de automatische piloot gebeurt of juist afwijkt van het protocol. Als zij daarop doorvragen en dit met ons bespreken, kunnen wij onszelf en de zorg verbeteren.”

Toekomst

Na de opstartfase gaan onderzoek en innovatie, aan de hand van de thema’s die er spelen, een grotere rol spelen in het ZIC.

Lees hier de verhalen van andere MMC’ers.