30 oktober 2020

Training met virtuele coronapatiënt voor verpleegkundigen

MMC biedt mixed reality-training om verpleegkundigen voor te bereiden op behandeling coronapatiënt


Verpleegkundigen van Máxima MC (MMC) kunnen, dankzij een samenwerking met ASML, een realistische scenariotraining van een coronapatiënt volgen met behulp van mixed reality. Door het dragen van een speciale bril met HoloPatient-software lijkt de patiënt levensecht in de kamer van de verpleegkundige aanwezig te zijn. MMC bereidt verpleegkundigen hiermee voor op de behandeling van coronapatiënten in het ziekenhuis. MMC is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze innovatieve trainingsvorm met een coronapatiënt aanbiedt aan verpleegkundigen.

De Academie van MMC zet de scenariotraining als onderdeel van een scholingsprogramma in om verpleegkundigen veilig en effectief voor te bereiden op de behandeling van coronapatiënten. Dat is nodig omdat het aantal patiënten met corona in het ziekenhuis stijgt. De training wordt ingezet in de vorm van een casusbespreking. “Zo leren we onder andere om veelvoorkomende symptomen van het virus te herkennen, patiënten te beoordelen en signalen te identificeren die kunnen duiden op verslechtering”, vertelt verpleegkundige Vivian Markgraaff.

3D-patiënt levensecht in ziekenhuis

De speciale bril, de Microsoft HoloLens 2, laat 3D-hologrammen (objecten) bovenop de echte wereld zien. In de scenariotraining voor verpleegkundigen is het hierdoor mogelijk om een 3D-patiënt op een ziekenhuisbed te projecteren, alsof er een echte patiënt in het ziekenhuis is. “Dit zorgt voor een realistische leersituatie”, vertelt Vanessa Vrijken-van Mil, opleidingsadviseur bij MMC. “Hoe dichter de leersituatie bij de echte werksituatie komt, hoe beter je het onthoudt en in de praktijk kunt brengen.”

Het scenario start op het moment dat een patiënt met klachten in het ziekenhuis verschijnt. Het is dan nog onbekend of de patiënt besmet is met corona. Vervolgens nemen de klachten toe; hij hoest, wordt benauwd en kortademig. Het scenario eindigt op het moment dat een overplaatsing naar de Intensive Care noodzakelijk wordt. Naast de patiënt verschijnen er tijdens de training ook diverse waardes in beeld, zoals het zuurstofgehalte, de temperatuur, bloeddruk en hartslag.

Trainen op afstand

“De training kan op twee manieren gevolgd worden”, vervolgt Vanessa. “Een verpleegkundige zet de HoloLens op en doorloopt samen met een aantal collega’s het scenario. Ze worden door een trainer uitgedaagd om klinisch te redeneren, waarbij ze hun eigen observaties en interpretaties koppelen aan medische kennis: welke klachten vertoont de patiënt en welke stappen ga ik nu zetten? Zo kunnen collega’s ook van elkaar leren. Tijdens de training kan de virtuele patiënt verplaatst worden en van verschillende kanten bekeken worden, ook met behulp van tablets of telefoons.” Een andere optie is het trainen op afstand. “Het beeld van de HoloLens kan via een scherm worden gedeeld, waardoor het mogelijk is om vanuit huis deel te nemen aan de training. Daarnaast is het zelfs mogelijk om thuis met een tablet of telefoon de patiënt in de eigen woonkamer te plaatsen en om de patiënt heen te lopen. Vervolgens kunnen de verpleegkundigen het scenario samen met een trainer doorlopen en stilstaan bij de te nemen stappen. Zo kunnen trainingen in deze tijd veilig georganiseerd worden voor een grotere groep.”

Ervaringen van ASML

Het idee om de HoloLens in te zetten, ontstond naar aanleiding van de ervaringen van ‘buurman’ ASML. Daar wordt de HoloLens ingezet om op grote afstand ASML-ingenieurs te ondersteunen bij hun werk aan de machines in de werkruimtes van klanten in Azië of de VS. ASML hielp MMC met de hardware en technologie-ondersteuning. MMC krijgt de HoloLens tijdelijk in bruikleen van ASML.

Toekomst van leren

Op dit moment is MMC een pilot gestart met de virtuele coronapatiënt voor verpleegkundigen. Tot nu toe beoordelen 16 verpleegkundigen de scenariotraining gemiddeld met een 8,3. Ook geven ze aan dat de training veel meerwaarde voor hen heeft. Daarnaast gaat de techniek ingezet worden om onderwijs op afstand te kunnen geven over andere situaties zoals een hartaanval, beroerte of gebroken heup. Nicole Papen-Botterhuis, coördinator onderzoek & innovatie bij MMC: “Deze manier van leren heeft de toekomst. De techniek maakt het namelijk mogelijk om te leren waar en wanneer je maar wil. Op dit moment kunnen we met deze HoloPatient-software van GIGXR al 16 ziektebeelden trainen. In de toekomst is zelfs nog meer mogelijk. Denk aan het trainen van situaties die in je eigen ziekenhuis bijna nooit voorkomen zonder dat je daarvoor naar een ander ziekenhuis hoeft te reizen, interactieve trainingen of het trainen van complexe situaties in teams met zowel artsen als verpleegkundigen.”

Máxima MC is als STZ-opleidingsziekenhuis gericht op leren, ontwikkelen, wetenschappelijk onderzoek en innoveren. De Academie van MMC ondersteunt medewerkers en studenten hierin.