15 december 2022

MMC schaft simulatiepoppen aan om geboortezorg beter te trainen

Als een baby extreem te vroeg wordt geboren, zijn de eerste minuten van cruciaal belang. Een breed team van zorgverleners moet voorbereid zijn om direct te beoordelen welke zorg de baby nodig heeft, om vervolgens direct te handelen. Máxima MC (MMC) heeft nu speciale baby-simulatiepoppen in huis, waaronder een premature simulatiepop om de acute zorgvraag bij vroeggeboorte vanaf 24 weken zo realistisch mogelijk na te bootsen. Hiermee kunnen alle betrokken disciplines kostbare leermomenten opdoen om kwaliteitszorg te leveren bij de (premature) geboortezorg. 

Er zijn twee simulatiepoppen aangeschaft om de huidige trainingen te verbeteren: een voldragen baby en een vroeggeboren baby. De erin verwerkte technologie maakt het mogelijk dat de poppen reageren zoals dat in het echt ook kan gebeuren. Zo kunnen beide poppen geluid maken zoals huilen. Ook zijn hart- of longgeluiden te beluisteren met een stethoscoop. De voldragen babypop kan bewegen en bijvoorbeeld stuiptrekkingen nabootsen. De premature simulatiepop is daarnaast met een gewicht van slechts 450 gram en de uiterlijke kenmerken van een vroeggeboren baby zeer realistisch.

Verbetering van de huidige Neonatale Life Support trainingen

Bij de huidige Neonatal Life Support (NLS) trainingen van de neonatologie zorgverleners wordt nu gebruik gemaakt van deze nieuwe simulatiepoppen. Doordat de poppen kunnen reageren op de (be)handelingen die worden uitgevoerd, wordt de getrainde situatie levensecht. Het gebruik van een video-evaluatiesysteem helpt hier ook bij, omdat dan alleen de deelnemers in de simulatieruimte zijn. De opgenomen beelden van de training worden teruggekeken om te zien en leren van het handelen van en communiceren tussen zorgverleners in stressvolle situaties.

Optimale samenwerking van betrokken disciplines binnen de acute geboortezorg

Als een bevalling te vroeg op gang komt, zijn vanuit gynaecologie en neonatologie zorgverleners aanwezig om te zorgen voor zowel moeder als baby. In het project Acute geboortezorg van MMC worden dan ook beide disciplines betrokken bij een gezamenlijke training. In een veilige omgeving kunnen alle deelnemers kennis en ervaring opdoen in een zo realistisch mogelijke situatie. De nieuwe simulatiepoppen dragen ook hier sterk bij aan het inlevingsvermogen. Hoe realistischer de situatie tijdens de training, hoe beter de zorgverleners de opgedane kennis in stress situaties kunnen reproduceren. Naast het trainen van bepaalde medische handelingen bij de allerkleinste baby’s, helpen deze trainingen om de communicatie tussen de teams te vergroten en verbeteren. Het samen trainen en evalueren heeft verbetering van zorg en het creëren van een optimale samenwerking tussen de verschillende disciplines als resultaat.

MMC is één van de negen ziekenhuizen in Nederland met een Neonatale Intensive Care Unit (NICU). Hier bieden we intensieve zorg aan ernstig bedreigde pasgeborenen, of (extreme) vroeggeborenen. De NICU van MMC is landelijk erkend op topklinisch niveau.