7 april 2022

Nieuwe medicijnrobot in gebruik voor De Kempen

De medicijnrobot waar spoedmedicatie direct opgehaald kan worden

Vanaf nu is door de Centrale Dienstapotheek Eindhoven (CDE) in samenwerking met de apotheek van Máxima MC (MMC), bij de Huisartsenpost SHOKO (HAP) en Spoedeisende Hulp (SEH) van Máxima MC in Veldhoven een medicijnrobot in gebruik genomen. Deze medicijnrobot heeft de naam ‘Dienstapotheek de Kempen, locatie MMC Veldhoven’. Hier kunnen patiënten van de huisartsenpost SHOKO en Spoedeisende Hulp (SEH) van Máxima MC dagelijks na 20.00 uur, in het weekend en op feestdagen, hun spoedmedicatie direct ophalen. Hiermee voorkomen we voortaan extra reistijden naar Eindhoven voor inwoners van de Kempen gemeenten en Veldhoven/Waalre/Valkenswaard.

Door nauwe samenwerking tussen CDE, apotheek Máxima MC, HAP en alle zorgverzekeraars is vanaf nu een nieuwe innovatieve medicijnrobot in gebruik genomen. “Inwoners uit de Kempen of Veldhoven/Waalre/Valkenswaard met een acuut gezondheidsprobleem hoeven voor medicatie op werkdagen na 20.00 uur, in het weekend en op feestdagen niet meer naar de spoedpost in Eindhoven-Noord te rijden. Dit scheelt hen veel reistijd en brengt de spoedfarmacie weer dichtbij de patiënt”, vertelt apotheker Niek van der Zanden, directeur CDE.

Hoe gaat de medicijnrobot werken

“De medicijnrobot is een unieke en innovatieve oplossing die in de praktijk efficiënt en toch heel servicegericht werkt”, vertelt Annemieke Kummeling, SEH-arts van MMC. De robot beschikt over een controle- en identificatiesysteem dat direct communiceert met Centrale Dienstapotheek Eindhoven. De patiënt heeft via beeld en geluid contact met een apothekersassistente in Eindhoven. Deze controleert het digitale recept, de identiteit van de patiënt en geeft de benodigde uitleg en informatie. De robot geeft daarna direct het medicijn. Op deze manier kunnen patiënten het spoedrecept via de robot geleverd krijgen. “En dit is fijn voor patiënten, want zo kunnen zij direct na een bezoek aan de huisartsenpost of SEH hun medicatie ophalen zonder dat dit hen extra reistijd kost”, vertelt Kummeling.

24/7 medicijnvoorziening

Met de medicijnrobot wordt voor deze inwoners 24/7 medicatie aangeboden in Máxima MC, locatie Veldhoven. De poliklinische apotheek bij Máxima MC in Veldhoven (apotheek de Run) is op werkdagen tot 20.00 uur geopend en op zaterdagen van 10.00 tot 14.00 uur. Buiten deze tijden is de medicijnrobot in gebruik.
Voor patiënten die niet in staat zijn medicijnen af te halen bestaat de mogelijkheid deze te laten bezorgen vanuit de dienstapotheek in Eindhoven.
Uiteraard kunnen de inwoners tijdens kantooruren ook terecht bij de eigen apotheek.