Over de apotheek

Farmaceutisch Centrum Máxima bestaat uit de ziekenhuisapotheek (klinische farmacie) locatie Veldhoven, apotheek De Run locatie Veldhoven en apotheek De Karpen locatie Eindhoven.

Farmaceutisch Centrum Máxima is in 2008 opgericht om de farmaceutische patiëntenzorg te verbeteren en de ziekenhuisapotheek van MMC minder op afstand van de patiënt te laten werken. Om hier op een goede wijze invulling aan te kunnen geven is destijds, als aanvulling op de ziekenhuisapotheek, op beide locaties van MMC een apotheek geopend bij de ingang van het ziekenhuis; apotheek De Run (in Vhv) en apotheek De Karpen (in Ehv).

Farmaceutisch Centrum Máxima wil, naast de vervulling van de traditionele rol van bereider en leverancier van geneesmiddelen, voor zorgverleners en patiënten kennisbron en consultant zijn op het gebied van farmacotherapie en medicatieveiligheid. Daarvoor komen apothekers en apothekersassistenten in gesprek met de patiënt. De apotheek van het ziekenhuis wil zichtbaar zijn in hun rol van medicatiedeskundige bij uitstek. De dienstverlening naar zorgverleners en patiënten zal dan ook in toenemende mate specialisatie wensen. Om hier adequaat op in te spelen zijn de apothekers zich gaan specialiseren. Daarnaast is de apotheek een opleidingsapotheek en spelen onderwijs, onderzoek en innovatie een belangrijke rol.

Ziekenhuisapotheek (klinische farmacie)

De ziekenhuisapotheek zorgt voor de informatie, de verstrekking en de bewaking van uw medicatie, als u bent opgenomen in het ziekenhuis.
Bij een (spoed)opname controleert de apothekersassistente, om fouten te voorkomen, of de juiste ‘thuis’ medicatie van u in het ziekenhuis bekend is. Het kan zijn dat bepaalde ‘thuis’ medicatie niet aanwezig is in de ziekenhuisapotheek en dat uw eigen medicatie gebruikt wordt in het ziekenhuis.

De ziekenhuisapotheek maakt tevens de complexe en risicovolle medicijnen voor u op maat klaar. Hiervoor beschikt de ziekenhuisapotheek over speciale bereidingsruimtes.
Daarnaast heeft de ziekenhuisapotheek een eigen laboratorium. Daar vindt de controle plaats van de bereidde geneesmiddelen. Ook kan er in het bloed van patiënten gemeten worden hoeveel geneesmiddel erin aanwezig is.

Apotheek van het ziekenhuis

Bij ontslag uit het ziekenhuis of direct na uw poliklinische bezoek kunt u de, door de arts voorschreven, medicatie afhalen bij Apotheek De Run en apotheek De Karpen. Met uw toestemming voor het LSP (Landelijk Schakel Punt) blijven de medicatiegegevens inzichtelijk voor uw apotheek. Vervolg- of herhaalrecepten kunt u zowel bij apotheek De Run of apotheek De Karpen als bij uw eigen apotheek ophalen.
U maakt (zolang u niet bent opgenomen) zelf de keuze of u gebruikmaakt van deze apotheken of van uw eigen apotheek.

In apotheken De Run en de Karpen zijn ook bepaalde medicijnen of zelfzorgartikelen zonder recept verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan pijnstillers, koortslipcrème, hoestmiddelen, vitaminepreparaten en zwangerschapstesten. Ook is er een huidverzorgingslijn van Vichy en La Roche Posay.

Vragen

Heeft u vragen over uw medicijn? Bij onze apotheken staat een team van deskundige apothekersassistenten voor u klaar. Zij nemen ruim de tijd voor uitgebreide voorlichting en het beantwoorden van uw vragen. U kunt de assistentes ook persoonlijk spreken in één van onze spreekruimtes. De apotheker en assistentes zijn daarnaast telefonisch bereikbaar voor vragen of advies.

Ondanks ons streven naar kwaliteit kan het voorkomen dat u minder tevreden bent. Neem in dat geval contact op met een apotheekmedewerker.