‘Ik werd meteen goed in de gaten gehouden’

Colinda Senders heeft een hartafwijking waarvoor ze al verschillende jaren onder behandeling is bij Máxima MC. Na diverse ingrepen heeft ze uiteindelijk een pacemaker gekregen, om op deze manier haar hartritme te bewaken.

“Als kind viel ik vaker flauw, de oorzaak hiervan was onduidelijk. Pas toen bij mijn broertje een erfelijke hartafwijking werd geconstateerd, vielen mijn klachten op zijn plaats. Zodoende kwam ik bij de afdeling cardiologie van Máxima MC terecht. Hier werd al snel vastgesteld dat ik een vergroot hart had en een behoorlijk gat tussen de boezems van mijn hart. Dit is toen verholpen door het plaatsen van een parapluutje.”

“Daarmee waren de problemen echter jammer genoeg nog niet opgelost. Ik viel namelijk vaak flauw. Om te onderzoeken wat er mis was met mijn hart kreeg ik een implanteerbare hartritmemonitor, een kastje dat het hartritme constant registreert. Tijdens een controle in het ziekenhuis, bij het uitlezen van de hartmonitor, werd duidelijk dat ik een hartstilstand had gehad van 13 seconden. Een pacemaker, om in mijn geval een hartstilstand te voorkomen, was onvermijdelijk.”

“Twee uur na de controle, waar duidelijk werd dat ik een hartstilstand had gehad, belde de cardioloog dat ik direct opgenomen moest worden voor het plaatsen van de pacemaker. Ik werd meteen opgenomen bij de eerste harthulp van Máxima MC en ben zo doorgegaan naar de hartbewaking. Daar werd ik ook meteen erg goed in de gaten gehouden. Ik mocht zelfs niet meer alleen naar het toilet.”

“Zes weken na het plaatsen van de pacemaker kan ik wel concluderen dat ik eigenlijk geen last heb van het apparaatje. Het is vooral een opluchting. De kans dat ik nu een hartstilstand krijg is alleen maar kleiner.”