Aambeien

Aambeien zijn zwellichamen aan de binnenkant van de anus, bij de sluitspier. Iedereen heeft ze, maar niet iedereen heeft er last van. We hebben ze nodig om vocht en ontlasting tegen te houden. Aambeien zijn echter gevoelig voor druk en kunnen vervelende pijnklachten veroorzaken.

Symptomen

Klachten als: pijn, rectaal bloed- en/of slijmverlies, uit de anus puilende aambeien, gevoel van loze aandrang of niet leeg raken na ontlasting, dunne ontlasting, jeuk en een branderig gevoel.

Oorzaak

Vergrote aambeien worden veroorzaakt door hoge druk rond de anus. Door de druk rond zwellen aambeien makkelijk op en zakken ze uit. Dit kan komen doordat u stevige ontlasting heeft en daardoor hard perst tijdens de stoelgang. Stevige ontlasting wordt op haar beurt weer veroorzaakt door het eten van weinig vezels, weinig lichaamsbeweging, te weinig vochtinname en/of een te hoog lichaamsgewicht.

Onderzoek

De arts bekijkt het anale gebied en let daarbij op huidafwijkingen en uitpuilende aambeien. Vervolgens voelt hij met een vinger aan de binnenkant van de anus en het anale kanaal. Daarnaast bespreekt de arts uw klachten en wordt gevraagd naar uw geneesmiddelengebruik en eventuele darmziektes in uw familie. Soms is aanvullend lichamelijk onderzoek nodig.

Behandeling

De arts kijkt met u naar de meest geschikte behandeling. Doel is om de zwellichamen terug te brengen op hun oorspronkelijke plaats. Het uitzakken is dan verholpen, en daarmee ook de klachten. Dat kan op twee manieren.

  • Rubberbandligatie
    Het uitgezakte en overtollige slijmvlies wordt met behulp van een rubberbandje afgebonden. Binnen zeven tot tien dagen sterft het overtollige slijmvlies af. Samen met het rubberbandje verlaat dit tijdens de stoelgang het lichaam. De behandeling duurt vijf tot tien minuten en is vrijwel pijnloos. Een verdoving is dus niet nodig.
  • Operatie
    De uitgezakte aambeien worden operatief en onder plaatselijke verdoving of algehele narcose verwijderd. Dit gebeurt alleen bij volledig uitgezakte of ernstig afgeknelde aambeien. U gaat dezelfde dag nog naar huis.

Proctologie

Deze aandoening wordt behandeld bij het proctologisch spreekuur in MMC Eindhoven. Binnen dit centrum werken maagdarm-chirurgen en dermatologen met elkaar samen. Deze professionals zijn gespecialiseerd in het behandelen van anale problemen. Zij begrijpen dat u zo snel mogelijk van uw klachten verlost wilt worden. Daarom wordt u vaak op de dag van uw bezoek aan het proctologisch spreekuur al geholpen en ziet u tijdens het behandelingstraject zoveel mogelijk dezelfde zorgverleners.