Borstvorming bij de man

Zowel in de pubertijd of op middelbare leeftijd kan borstvorming ontstaan bij mannen. Dit wordt ook wel gynaecomastie genoemd.

Symptomen

Borstvorming bij mannen zorgt voornamelijk voor cosmetische klachten. U kunt zich schamen voor uw borsten en daardoor activiteiten als sporten of zwemmen niet meer ondernemen. Toch zijn er soms ook, met name bij oudere mannen, pijnklachten aanwezig. De borst kan gevoelig zijn.

Oorzaak

Bij de geboorte hebben zowel meisjes als jongens kleine klierschijfjes achter de tepel. Doorgaans verdwijnen deze bij jongens in de kindertijd. Toch kunnen in de pubertijd en op oudere leeftijd de borstklieren (tijdelijk) opzwellen. Op oudere leeftijd spelen andere factoren ook een rol. Zo kan borstvorming voorkomen als bijwerking op medicijnen, als een reactie op stofwisselingsveranderingen bij een lever- of nierziekte of bij borstkanker.

Onderzoek

De diagnose wordt gesteld op basis van lichamelijk onderzoek. Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals echografie van de borstklier, zaadballen of de lever, bloedonderzoek of weefselonderzoek.

Behandeling

Wanneer de oorzaak van de borstvorming gezocht wordt bij het medicijngebruik, bekijkt de arts of u kunt stoppen met dit medicijn. In andere gevallen wordt het klierweefsel onder de tepel tijdens een operatie verwijderd. Dit vindt meestal in dagbehandeling plaats.

Borstcentrum Máxima

Eén vertrouwd loket voor patiënten met borstproblemen. Dat is Borstcentrum Máxima. Wij zien en helpen vrouwen en mannen met verdenking op goed- of kwaadaardige aandoeningen in de borst. Ook advies, controle en behandeling rondom erfelijke borst- en eierstokkanker vindt hier plaats. Alle specialisten op het gebied van borstproblematiek werken in dit centrum nauw samen. Wordt er een knobbeltje ontdekt, dan kunt u snel terecht voor alle onderzoeken en diagnostiek. Deze vinden in één ochtend plaats. Zo heeft u snel zekerheid. Borstcentrum Máxima bevindt zich op onze locatie Eindhoven. Wilt u meer informatie of een afspraak maken?

Bel naar 040 – 888 61 50