Cyste in de borst

Eén van de meest voorkomende goedaardige (borst)afwijkingen is een cyste. Een cyste is een holte gevuld met vocht. Soms zijn ze klein, soms zo groot als een ei.

Symptomen

Een cyste voelt aan als een ronde, stevige knobbel. Soms voelt deze knobbel pijnlijk aan.

Oorzaak

Hoe een cyste exact ontstaat, is niet bekend. De ene vrouw heeft er meer last van dan de andere. Meestal ontstaan cystes rond de menstruatie, dus mogelijk heeft het ontstaan ervan een hormonale oorzaak.

Onderzoek

De diagnose cyste is goed te stellen met de combinatie van een mammografie en een echografie van de borst.

Behandeling

Een cyste kan door middel van een punctie worden leeggezogen. Een dunne naald wordt in de cyste gebracht, waarna het vocht uit de holte wordt gezogen. Dit is alleen nodig als de cyste pijn doet en erg groot is. Na het leegzuigen kan een cyste zich opnieuw vullen. Soms is dan een operatieve verwijdering nodig.

Borstcentrum Máxima

Eén vertrouwd loket voor patiënten met borstproblemen. Dat is Borstcentrum Máxima. Wij zien en helpen vrouwen en mannen met verdenking op goed- of kwaadaardige aandoeningen in de borst. Ook advies, controle en behandeling rondom erfelijke borst- en eierstokkanker vindt hier plaats. Alle specialisten op het gebied van borstproblematiek werken in dit centrum nauw samen. Wordt er een knobbeltje ontdekt, dan kunt u snel terecht voor alle onderzoeken en diagnostiek. Deze vinden in één ochtend plaats. Zo heeft u snel zekerheid. Borstcentrum Máxima bevindt zich op onze locatie Eindhoven. Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Hier vindt u onze contactgegevens.