Haarnestcyste bij de bilnaad

Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) is meestal gelegen in de bilspleet. Het is een holte onder de huid, die op één of meerdere plekken door de huid naar buiten komt. Dit is te zien als gaatjes of deukjes in de huid. In de haarnestcyste zitten haren en er kunnen ontstekingen in optreden.

Symptomen

Een haarnestcyste veroorzaakt soms pijnklachten. Ook kan het vocht of bloed afscheiden. Verder kun je een haarnestcyste herkennen aan gaatjes of deukjes in de huid rondom de anus.

Oorzaak

Een haarnestcyste komt meestal bij (jonge) mannen voor. Waarom het bij de één wel voorkomt en bij de ander niet, is niet bekend.

Onderzoek

De arts onderzoekt het gebied bij de anus. Na het lichamelijk onderzoek en een gesprek wordt een diagnose gesteld.

Behandeling

U kunt een haarnestcyste hebbe zonder (pijn)klachten te ervaren. Dan is het voldoende om de plek regelmatig te scheren en goed schoon te maken. Heeft u wel klachten, dan volgt een operatie waarbij de haarnestcyste wordt verwijderd. De wond wordt vervolgens open gelaten om een infectie te voorkomen. De operatie duurt 30 minuten en vindt plaats onder algehele narcose of plaatselijke verdoving.

Proctologie

Deze aandoening wordt behandeld tijdens het proctologisch spreekuur in Eindhoven. Binnen dit centrum werken maagdarm-chirurgen en dermatologen met elkaar samen. Deze professionals zijn gespecialiseerd in het behandelen van anale problemen. Zij begrijpen dat u zo snel mogelijk van uw klachten verlost wilt worden. Daarom wordt u vaak op de dag van uw bezoek aan het proctologisch spreekuur al geholpen en ziet u tijdens het behandelingstraject zoveel mogelijk dezelfde zorgverleners.

Laserontharen ter voorkoming van sinus pilonidalis

Een standaardadvies voor het voorkomen van infecties en het terugkomen van de cyste is het haarvrij houden van de bilspleet door het gebied te scheren. Dit is praktisch gezien lastig. Bovendien komt de sinus pilonidalis ook hierbij toch vaak terug. AIs je het gebied rondom de bilnaad onthaart met een laser, verwijder je de bron van de ontstekingsreactie. Je versnelt de wondgenezing en verkleint het risico op een nieuwe cyste.

Gentlemax Pro lasersysteem

Op de polikliniek dermatologie van Máxima MC ontharen we met het Gentlemax Pro lasersysteem. Dit apparaat geeft korte lichtpulsen met een hoge energie. De lichtpulsen worden geabsorbeerd door het pigment in de haren. Het geabsorbeerde licht wordt omgezet in warmte. In donkere haren bevindt zich veel pigment en ontstaat er dus veel warmte in de haar. Deze warmte wordt door de haar naar het haarzakje geleid en de haarwortel wordt vernietigd. Deze behandeling kan alleen plaatsvinden als het donkere haren betreft. In blonde, grijze of rode haren zit onvoldoende pigment, waardoor er onvoldoende lichtabsorptie is en dus onvoldoende warmte in de haar komt.
De haren groeien in drie verschillende fases: de actieve groeifase, de regressiefase en de rustfase. In de actieve groeifase bevindt zich het meeste pigment in het haarzakje. Dit neemt af in de regressiefase en in de rustfase. Het is dus belangrijk om het haar te laseren in de groeifase. Elke groeifase van het haar duurt enkele weken. Vandaar dat er meerdere behandelingen moeten plaatsvinden en om de vier tot acht weken. Meestal zijn er vijf tot tien behandelingen nodig. Na deze behandelingen is 70 tot 90% van de haren weg. Ook zijn de overgebleven haren dunner, waardoor de kans op het ingroeien hiervan veel kleiner is.

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Een aantal zorgverzekeraars vergoedt de laserbehandeling voor deze aandoening. Bij sommige verzekeraars dient eerst een machtiging aangevraagd te worden. Dat doet de dermatoloog of lasertherapeute na uw eerste bezoek aan de polikliniek dermatologie.
Als uw zorgverzekeraar de behandeling niet vergoedt, maken we met u een kostenberaming.