Ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij de grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is in de huid gegroeid en zorgt voor irritatie, pijn of een ontsteking.

Symptomen

U kunt zien dat de teennagel in het nagelbed is gegroeid. Andere symptomen zijn: roodheid, pijn en zwelling van de teen. Er kan zelfs ‘wild vlees’ en pus ontstaan.

Oorzaak

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk, zoals het dragen van te smalle schoenen of het te kort of te rond afknippen van de nagel. Soms ligt het aan de bouw van de teen. Is de teen licht gekanteld, dan kunt u bij het lopen de nagelrand te veel in de huid drukken.

Onderzoek

De teen wordt door de arts bekeken. Verder is er meestal geen nader onderzoek nodig. Een enkele keer laat de arts een röntgenfoto van de teen maken.

Behandeling

Welke behandeling de arts u adviseert, hangt af van de ernst van de ingegroeide teennagel. De druk van de nagelrand kan worden verminderd door een plukje watten onder de nagel te schuiven of de huid regelmatig naar beneden te masseren. Bij een ernstigere ingroei wordt gekozen voor één van de drie onderstaande behandelingen:

  • Het wegknippen van de nagelrand, waarna de nagel weer aangroeit;
  • De nagel wordt blijvend versmald door niet alleen de nagelrand weg te knippen, maar ook een deel van de wortel weg te snijden, krabben of met een etsende vloeistof te vernietigen;
  • De nagel wordt half of in zijn geheel verwijderd.

De ingrepen worden poliklinisch uitgevoerd en duren 15 tot 20 minuten.