Couperose

Couperose is een toename van kleine bloedvaatjes in de huid van het gezicht. De adertjes zitten vooral op de wangen en de neus, maar soms ook boven de ogen of op de schouders.

De huidaandoening couperose is vervelend, maar ongevaarlijk. Couperose is een toename van kleine bloedvaatjes in de huid van het gezicht. De adertjes zitten vooral op de wangen en de neus, maar soms ook boven de ogen of op de schouders. Ook blozen mensen met couperose vaker en langer. De vaatjes verdwijnen nooit vanzelf en worden door veel mensen als cosmetisch storend ervaren.

Rosacea
Rosacea is een vorm van couperose. Het is een veelvoorkomende chronische huidaandoening in het gezicht dat voornamelijk bij vrouwen van middelbare leeftijd voorkomt. Kenmerkend zijn kleine uitgezette bloedvaatjes, roodheid en ontstekingen. De aandoening is te onderdrukken maar zelden definitief te genezen. De uitgezette bloedvaatjes (couperose) zijn met laser te behandelen.

Spinnenkopvaatjes
Een spider naevus is een verwijding in een klein bloedvat en komt meestal voor in het gezicht. Deze wordt gekenmerkt door een rode plek ter grote van een speldenknop (kopje van de spin) waar vanuit haarfijne bloedvaatjes waaieren (pootjes van de spin). De roodheid is weg te drukken.

Oorzaak

Hoe couperose precies ontstaat is niet bekend. In veel gevallen ontstaat het spontaan. Soms ontstaat couperose door te veel ultraviolet licht (zon, hoogtezon en zonnebank), gure wind en felle kou. Mensen met een lichte, dunne huid hebben er vaker last van. Soms gaat couperose over in de huidaandoening rosacea. Naast couperose zijn er dan rode vlekken en eventueel puistjes te zien.

Behandeling

Couperose is gelukkig goed te behandelen door middel van laserbehandeling. Vaak bieden een paar behandelingen al veel resultaat. Een laser werkt heel selectief: De huid wordt tijdens de laserbehandeling zeer kort blootgesteld aan een lichtpuls. U voelt dit als een korte prik, die naderhand warm aanvoelt.

Resultaat

Het resultaat van een couperosebehandeling is meestal goed. Hoewel couperose wel opnieuw kan terugkomen, biedt een laserbehandeling een langdurig resultaat.

Vergoeding

Uw zorgverzekeraar vergoedt de kosten in de meeste gevallen niet. Over de te verwachten resultaten en kosten wordt u van te voren goed op de hoogte gebracht.

Lasertherapie

Op de polikliniek dermatologie van het Máxima MC is behandeling met verschillende lasers mogelijk in de veilige en beschermende omgeving van een topklinisch ziekenhuis. Al sinds 1979 wordt lasertherapie toegepast voor huidaandoeningen. De afgelopen jaren heeft de lasertherapie veel ontwikkelingen doorgemaakt wat heeft geleid tot vele innovaties in laserapparatuur en behandeltechnieken. Er wordt gewerkt met vier verschillende lasers: een Pulsed Dye laser, een Gentle Yag, Alexandrite-laser en een KTP-laser. Deze lasers hebben een breed spectrum aan toepassingen voor huidaandoeningen.