Overbeharing

Hirsutisme is een vorm van overbeharing bij vrouwen, waarbij het beharingspatroon typisch mannelijk is. Er kunnen dan donkere stugge haren in de snor- en baardstreek, borst, rug en bovenbenen groeien. Het gaat hier niet over overmatig donshaar. Hirsutisme komt relatief vaak voor.

Behandeling

Lasertherapie
Met het Gentlemax Pro lasersysteem kan ongewenste haargroei verwijderd worden. Deze laser is geschikt voor behandeling van alle huidtypen. Het licht dringt zeer goed door de huid en wordt sterk opgenomen door het pigment (kleur) in de haren. Doordat het licht omgezet wordt in warmte verbranden de haarzakjes. Het gevolg is blijvende lichaamsontharing.

De groeicyclus van de haren verschilt per haar en is verschillend voor iedere haar op het lichaam. Bij het ontharen met behulp van de laser worden alleen de haren in de ‘actieve groeifase’ aangepakt. De haren die in die gevoelige fase verkeren zijn samen ongeveer 20% van het totale aantal haarfollikels, waardoor er (afhankelijk van de plaats op het lichaam) minimaal vijf behandelingen nodig zijn om alle haren te kunnen behandelen. Tussen de behandelingen zit een pauze van vier tot tien weken, zodat de huid zich kan herstellen.

Haren worden onder invloed van hormonen gestimuleerd tot groei. Door de laser worden alleen de zichtbare haren behandeld, resultaat kan dus niet worden gegarandeerd.

Na de behandeling

De huid kan een reactie geven van lichte zwelling, roodheid met eventueel een branderig gevoel. Deze verschijnselen verdwijnen binnen enkele uren tot dagen vanzelf.

Wat is niet mogelijk met lasertherapie?

Donsharen en haren die licht, grijs of rood zijn, bevatten te weinig of geen pigment en kunnen daarom niet effectief behandeld worden. Daarnaast is het niet mogelijk om een zongebruinde huid te laseren. Bij langdurige ontharing met behulp van epilator of harsen moet u er rekening mee houden dat er meer behandelingen nodig zijn dan normaal.

Vergoeding

Bij medische problemen en overbeharing in het gelaat vergoedt de zorgverzekering de behandeling tot een bepaald bedrag uit het aanvullende pakket. In andere gevallen moet u dit meestal zelf betalen. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van het te behandelen huidoppervlak.

Lasertherapie

Op de polikliniek dermatologie van het Máxima MC is behandeling met verschillende lasers mogelijk in de veilige en beschermende omgeving van een topklinisch ziekenhuis.
Al sinds 1979 wordt lasertherapie toegepast voor huidaandoeningen. De afgelopen jaren heeft de lasertherapie veel ontwikkelingen doorgemaakt wat heeft geleid tot vele innovaties in laserapparatuur en behandeltechnieken. Er wordt gewerkt met vier verschillende lasers: een Pulsed Dye laser, een Gentle Yag, Alexandrite-laser en een KTP-laser. Deze lasers hebben een breed spectrum aan toepassingen voor huidaandoeningen.