Wratten

Wratten zijn harde, eeltachtige vergroeiingen van de huid in de vorm van een bloemkoolachtig knobbeltje. Het zogenaamde human papilloma virus (HPV) veroorzaakt wratten, hierdoor kunnen ze besmettelijk zijn. Het is een veelvoorkomende afwijking bij kinderen en volwassenen. Wratten ontstaan vaak op de handen en voeten. Op de handen zijn ze meestal niet pijnlijk, maar wratten aan de voeten kunnen wel pijnlijk zijn tijdens het lopen.

Behandeling

Er zijn verschillende manieren om wratten te behandelen.
De meest voorkomende behandeling is het aanstippen met vloeibare stikstof. Als dit geen resultaat geeft kan de arts de wratten uitlepelen, dit geeft echter veel napijn en kan niet op iedere plek gedaan worden.

Lasertherapie is eveneens een uitstekende behandelingsoptie voor wratten. Laserbehandeling met de pulsed dye laser kan succesvol zijn bij wratten die slecht gevoelig zijn voor andere behandelmethoden. De laserbehandeling maakt de bloedvaatjes van de wratten stuk waardoor de wrat afsterft. De behandeling bestaat uit in sommige gevallen uit twee onderdelen; de laserbehandeling in het ziekenhuis en de behandeling dat thuis gedaan moet worden.

Als gevolg van de behandeling kunnen de wratten paars tot zwart worden en er kan korst- en/of blaarvorming optreden. Dit herstelt vanzelf weer, indien nodig kunt u de blaren behandelen met betadine zalf.

Resultaat

Na zes weken komt u weer terug bij de lasertherapeute voor de volgende laserbehandeling. Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de grootte en diepte van de wratten. Behandeling vindt net zo lang plaats tot alle wratten weg zijn om te voorkomen dat ze terugkomen.

Lasertherapie

Op de polikliniek dermatologie van het Máxima MC is behandeling met verschillende lasers mogelijk in de veilige en beschermende omgeving van een topklinisch ziekenhuis.
Al sinds 1979 wordt lasertherapie toegepast voor huidaandoeningen. De afgelopen jaren heeft de lasertherapie veel ontwikkelingen doorgemaakt wat heeft geleid tot vele innovaties in laserapparatuur en behandeltechnieken. Er wordt gewerkt met vier verschillende lasers: een Pulsed Dye laser, een Gentle Yag, Alexandrite-laser en een KTP-laser. Deze lasers hebben een breed spectrum aan toepassingen voor huidaandoeningen.

Onderzoek naar lasertherapie voor wratten

De polikliniek dermatologie van Máxima MC (MMC) heeft onderzoek verricht naar de effectiviteit van lastig te behandelen wratten door middel van lasertherapie .

Special spreekuur eczeem

Uitleg over eczeem en het instellen van de juiste behandeling ervan vragen nogal wat aandacht. Daarom heeft Máxima MC een speciaal ingericht spreekuur voor patiënten met eczeem, waarbij genoeg ruimte en tijd is ingeruimd om door onze eczeemverpleegkundige, met aanwezigheid van en supervisie door een vaste dermatoloog, hierin begeleid te worden.